In articol:
Înapoi la țară, la firul ierbii. E imboldul pe care îl simt tot mai mulți tineri. Suntem în satul Vaideeni. Aici aveam să-l întâlnim pe Alexandru Ceaușu sau Ali, cum îi spun prietenii, un român întors în țară după 12 ani de muncă în străinătate.
Pasionat de restaurarea caselor țărănești
"- Cine este Alex Ceaușu?
- M-am născut în Băile Olănești, județul Vâlcea. Am 4 copii și o minunată nevastă care m-a susținut în tot. Recondițiez case în România de aproximativ 5 ani și sper să mai merg mult timp de acum înainte."
E pasiunea pe care și-a descoperit-o din mers.
Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Laptele de măgăriță, afacere și medicament
Azi e zi de sărbătoare în sat, dar nu și pentru Alex, care are preluat o nouă comandă de la o familie tânăra și frumoasă. Ai
Dragoș și Maria sunt doi copii de-ai satului, mutați la București, el- inginer constructor, iar ea medic. Cu toate astea, dorul de vatra îi trage des înapoi, pe acest petec de pământ moștenit de la străbunii lor, cu care au planuri frumoase. Pentru asta îi cer ajutorul lui Alex.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Reduceri la botox și acid hialuronic pentru un sindicat al polițiștilor
La 20 de kilometri distanță, Alex are de restaurat un beci.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Povestea prințeselor din șură. Una e îngerul păzitor al celeilalte
În domeniul lui, e mult de muncă, meseriași puțini sau oameni leneși, pe care nu se poate baza. Unde mai pui că înlocuiește lemnul vechi cu altul nou, pe care îl aduce tocmai din inima Maramureșului.
Face minuni cu două mâini
În curte, un munte de lemne așteaptă să fie luate la mână și transformate. Le demontează, le curăță, le șlefuiește, apoi le aplică multe straturi ulei de in, până când lemnul nu mai absoarbe nimic. Le montează înapoi și termină o minunăție de beci.
E omul care sfințeste locul și face minuni cu două mâini – ne arată mândru cum dintr-un grajd care stătea să cadă a facut o casă cochetă de vacanță.
"Așa sunt eu, mai patriot, mai cu suflet de țară, îmi place muntele, îmi plac satele, nu le-aș părăsi pentru nimic și încerc să aduc cât mai multe case, grajduri înapoi la viața, să le pun hăinuțe noi, căciuli noi să nu pierdem tradițiile lăsate de bunicii noștri. Să le aducem la viață, să le îmbrăcăm cu haine noi și așa o să vadă și copiii noștri cum le făceau ei, de ce le făceau așa."
Și pentru nimic în lume, Alex nu ar mai lua vreodată calea străinătății. E mulțumit aici, pe dealurile astea care în tinerețe i s-au părut prea vitregite și prea uscate, dar unde acum și-a găsit cu adevarat un rost în viață.