Astenia de toamnă. Care sunt simptomele și cum poate fi prevenită?
Astenia de toamnă. Odată cu venirea sezonului rece, oamenii pot resimți diverse simptome: oboseală, tristețe, lipsa poftei de mâncare, poate chiar și depresie ușoară. Iată ce este astenia de toamnă și cum poate fi prevenită!
Astenia de toamnă. Odată cu scăderea temperaturilor, dar și cu scăderea orelor de lumină solară, toamna este posibil ca unii oameni să se simtă mai obosiți, epuizați, și nici să aibă poftă de mâncare.
Astenia de toamnă mai este asociată cu depresia ușoară. Aceasta poate afecta toate categoriile de vârstă. Cel mai frecvent, persoanele care trăiesc în zonele cu climă rece sunt mai afectate.
Care sunt simptomele asteniei de toamnă?
În ceea ce privește simptomele, acestea sunt următoarele.
Oboseala constantă. Acest simptom este cel mai comun. Oamenii se simt deseori foarte obosiți și epuizați, chiar dacă dorm suficient.
De asemenea, persoanele pot fi afectate de somnolență pe parcursul zilei, mai ales dimineața.
Oamenii pot fi lipsiți de energie și fără chef de activități, chiar dacă în trecut erau bucuroși să le desfășoare.
Iritabilitatea și schimbările de dispoziție sunt și ele prezente. Se pot simți mai iritați sau mai sensibili la stres, față de obicei.
Toamna, oamenii se pot concentra mai greu. Astenia de toamnă poate afecta capacitatea de memorare și concentrare.
Apetitul poate suferi și el modificări. Oamenii pot resimți pofte crescute de alimente bogate în carbohidrați și zahăr.
Dificultatea în a adormi sau de menținere în somn pot fi manifestate în astenia de toamnă.
Unele persoane pot experimenta dureri de cap sau migrene în timpul asteniei de toamnă.
Referitor la diagnostic, acesta se pune când simptomele apar trei sezoane la rând.
Ce este recomandat să mâncăm dacă suntem astenici?
Este important ca atunci când ne luptăm cu astenia de toamnă, să includem în alimentație alimente cu vitaminele A, C, D, E, precum și următoarele minerale: fier, magneziu, seleniu, zinc.
Dar unde le putem găsi?
Vitamina A se regăsește în cartofii dulci, dovleac, spanac, mango, morcovi.
Vitamina C se regăsește în varză, fructe exotice, pătrunjel, citrice.
Vitamina D se regăsește în în peștii grași, ulei de ficat de cod, caviar, ciuperci.
Vitamina E se regăsește în migdale, alune, susan, semințe de floarea soarelui.
Fierul se regăsește în migdale, scoici, linte, soia.
Magneziul se regăsește în fructele oleaginoase, legume, cereale integrale.
Seleniul se regăsește în pește, leguminoase, ciuperci.
Zincul se regăsește în crab, homar, ficat, carne de vită.