Ce este rădăcina de Astragalus?
Astragalus este o plantă perenă care face parte din familia Fabaceae, existând aproximativ 3.000 de specii. Aceasta este originară din Mongolia, crește tot timpul anului și este renumită pentru acțiunea flavonoidelor cu proprietăți antioxidante găsite în rădăcina ei. Folosită de secole în medicina tradițională chineză, Astragalus a devenit recent un remediu pe bază de plante folosit cu precădere în producția de suplimente alimentare.
Datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, aceasta este adesea folosită pentru a stimula recuperarea după anumite probleme de sănătate, fiind recunoscută pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamației.
Studiile au arătat că rădăcina de Astragalus poate avea capacitatea de a promova sănătatea plămânilor, rinichilor, inimii și ficatului. Mai multe cercetări indică, de asemenea, că rădăcina de Astragalus poate reduce colesterolul și tensiunea arterială și favorizează combaterea stresului psihologic.
Astragalus conține trei elemente cu efect pozitiv asupra sănătății: saponine, flavonoide și polizaharide, prezente și în anumite fructe și legume. Saponinele pot scădea colesterolul, pot îmbunătăți sistemul imunitar și pot preveni cancerul. Flavonoidele oferă beneficii pentru sănătate prin semnalizarea celulară, au calități antioxidante, controlează și elimină radicalii liberi și pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a tumorilor. Polizaharidele au proprietăți antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii.
Beneficii pentru sănătate ale rădăcinii de Astragalus: 1. Întărește sistemul imunitar
Astragalus crește numărul de globule albe din sânge, fiind, totodată, un antiviral și antibacterian renumit. Datorită capacităților antivirale ale astragalusului, a fost folosit de multă vreme pentru a trata răceala obișnuită și gripa. Este de obicei combinată cu alte plante imunostimulatoare precum ginseng, angelica și lemn dulce. Ca și în cazul multor alte remedii naturale împotriva răcelii, pare să funcționeze mai bine atunci când este utilizată preventiv.
Administrarea de
suplimente alimentare care conțin astragalus înainte de lunile reci de iarnă poate ajuta la prevenirea sau scăderea numărului de răceli și boli ORL. Studiile arată efecte pozitive ale administrării de suplimente alimentare care conțin rădăcină de
Astragalus asupra sănătății respiratorii.
Unii specialiști sugerează utilizarea doar a unui anumit adaptogen pentru câteva luni și apoi să se treacă la altul pentru o eficiență maximă.
2. Antiinflamator
Inflamația stă la baza majorității bolilor. Multe studii arată că, datorită saponinelor și polizaharidelor sale, Astragalus poate reduce răspunsul inflamator legat de o serie de boli și afecțiuni.
Citeste si: În plantextrakt Minuneanaturii vei găsi cele mai populare plante benefice pentru sănătate!
Astragalus poate ajuta la vindecarea rănilor și leziunilor și poate contribui chiar și la reducerea inflamației în bolile renale, deoarece susține sănătatea rinichilor, fiind și un diuretic ușor.
3. Încetinește și previne creșterea tumorilor
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Astragalus combate inflamația, previne apariția cancerului, este adjuvant în chimioterapie și sprijină ciclurile celulare sănătoase. Cercetări recente au arătat succesul saponinelor, flavonoidelor și polizaharidelor din rădăcina de astragalus în remisia tumorilor. S-a demonstrat, de asemenea, că astragalus ajută pacienții care au trecut prin chimioterapie să se recupereze mai repede și să-și prelungească durata de viață. Cercetările timpurii sugerează și capacitatea sa de a reduce simptomele chimioterapiei și de a crește eficacitatea tratamentelor.
4. Protejează sistemul cardiovascular
Astragalus promovează circulația sanguină și o tensiunea arterială sănătoasă, ajutând la descompunerea plăcii arteriale și la scăderea colesterolului. Flavonoidele prezente în astragalus sunt antioxidanți care ajută la prevenirea formării plăcilor ateromatoase și îngustarea pereților vaselor. În plus, injectarea de astragalus, combinată cu tratamentul convențional pentru miocardita virală (inflamația stratului mijlociu al peretelui inimii), face ca tratamentul să aibă mai mare efect.
Alte studii au arătat capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor din sânge.
5. Reglează glicemia
Astragalus a fost studiat progresiv ca antidiabetic, fiind considerat un bun adjuvant în diabet, deoarece reglează glicemia și protejează ficatul. Studiile arată capacitatea sa de a ameliora rezistența la insulină și de a trata diabetul în mod natural. Boala de rinichi la diabetici este, de asemenea, o problemă comună, iar rădăcina de astragalus a fost folosită din antichitate pentru a trata bolile de rinichi.
6. Ajută la vindecarea rănilor
Astragalus previne degradarea colagenului, având o istorie lungă de tratare a rănilor, ratele de recuperare crescând de două până la trei ori în 48-96 de ore. Astfel s-a ajuns la concluzia că Astragalus este un produs natural promițător pentru reducerea cicatricilor și vindecarea rănilor.
7. Adjuvant în astmul cronic
Astragalus sprijină ameliorarea alergiilor, fiind un suport natural pentru astm și afecțiuni respiratorii. Astragalus a fost folosit pentru a trata astmul cronic și s-a determinat a fi o terapie suplimentară de succes și un remediu natural important, astfel că hipersensibilitatea de la nivelul căilor respiratorii s-a redus substanțial, iar producția de mucus și inflamația s-au diminuat.
8. Restaurează echilibrul hormonal
Estrogenul și progesteronul sunt doi dintre hormonii sexuali primari implicați în numeroasele funcții biologice de zi cu zi care lucrează în corpul nostru. Dominanța estrogenului, atât la femei, cât și la bărbați, apare atunci când raportul dintre estrogen și progesteron nu este echilibrat. Astragalus conține fitoestrogeni care tind să echilibreze hormonii. Estrogenul din plante se leagă de receptorii hormonali, structura lor chimică fiind similară cu cea a hormonilor umani.
9. Combate și reduce stresul
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Astragalus combate daunele radicalilor liberi și stimulează energia, diminuează efectele stresului și oboselii, ajutând la protejarea organismului de stresul emoțional și fizic.
10. Conține capacități antioxidante
Oxidarea cauzată de deteriorarea radicalilor liberi este componenta principală a bolii și îmbătrânirii, iar astragalus luptă împotriva daunelor radicalilor liberi și previne stresul oxidativ. Polizaharidele au efecte pozitive asupra sistemului imunitar și îmbunătățesc funcția creierului, putând prelungi durata de viață.
11. Anti-îmbătrânire
ADN-ul este reținut de cromozomi care sunt legați de structuri numite telomeri. Pe măsură ce are loc diviziunea celulară, telomerii se scurtează și apoi semnalează o oprire a creșterii celulare numită senescență celulară și poate duce la îmbătrânire și îmbolnăvire. Celulele T, parte a sistemului imunitar, protejează telomeraza. Această enzimă repară și prelungește telomerii, ajutând la prelungirea vieții celulei. S-a constatat că extractele din rădăcină de Astragalus susțin activitatea telomerazei în celulele T umane. Rezultatele consumului de suplimente alimentare care conțin Astragalus sunt longevitatea și funcționarea sănătoasă a celulelor. Totodată, Astragalus încetinește și procesul de îmbătrânire precoce, protejând mitocondriile, prin reducerea și eliminarea radicalilor liberi din celule.
Siguranța și disponibilitatea rădăcinii de Astragalus:
Studiile clinice nu au descoperit nici o indicație de toxicitate legată de extractul din rădăcină de astragalus atunci când este utilizat singur. Unele reacții adverse observate, care sunt minime, includ diaree și alte probleme gastrointestinale.
Rădăcina de astragalus este de obicei disponibilă în suplimente alimentare sub formă de capsule, tablete sau sub formă de extract lichid.
O altă modalitate de a obține beneficii este folosirea ceaiului de astragalus.
De asemenea, proprietățile naturale de calmare ale rădăcinii de astragalus fac ca această plantă să fie un ingredient căutat pentru produsele de îngrijire a pielii, precum creme, loțiuni și unguente anti-îmbătrânire.
Citeste si: Adevărul despre untişor: Ce este, de fapt, această plantă care se găseşte în pieţe?