In articol:
Astronomii au descoperit sute de structuri ciudate asemănătoare unor fire care se extind timp de câțiva ani lumină lângă gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, informează un nou studiu.
Citește și: „Am întâlnit un extraterestru reptilian". Un fost agent CIA susține că "extratereștrii sunt printre noi"
Citește și: Prima transmisiune LIVE de pe Marte din istorie. La ce oră poți să vezi cum arată "planeta roșie"
Rezultatele studiului aruncă o nouă lumină asupra mediului ciudat din jurul Sgr A*, care este situat la aproximativ 25.000 de ani lumină de Pământ, într-o parte mult mai densă și mai turbulentă a galaxiei noastre.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citește și: Când este solstițiul de vară 2022? Va fi cea mai lungă zi din an
Găurile negre supermasive sunt lipiciul gravitațional care ține galaxiile împreună de miliarde de ani, dar aceste obiecte hiper-dense provoacă, de asemenea, crize teribile și haos pentru orice se află în apropierea lor.
Ce sunt structurile bizare din centrul galaxiei
Când găurile negre devorează stele și norii de gaz, ele erup adesea în explozii puternice care creează structuri și formațiuni bizare, cum ar fi jeturi, bule sau filamente.
Echipa a observat structurile în timp ce examinau imaginile în mozaic ale centrului galactic care au fost capturate de sensibilul radiotelescop MeerKAT, situat în Africa de Sud.
Studiile viitoare „ar putea oferi o perspectivă suplimentară asupra originii enigmaticelor filamente ale centrului galactic”, potrivit unui studiu publicat vineri în The Astrophysical Journal Letters.
„A fost o descoperire totală surpriză”, a spus Zadeh pentru Motherboard. „Când faci un studiu la scară atât de mare, pur și simplu nu știi ce vei găsi. Acest lucru este valabil mai ales pentru imaginea de mozaic MeerKAT a centrului galactic, deoarece nu a existat o altă imagine mozaică bună a acestei regiuni.”
Citeste si: Ce a rămas din vila de lux a lui Paris Hilton? Primele imagini după incendiu- radioimpuls.ro
„Este o regiune mare care este foarte bogată în structuri și, practic, le studiem pe rând”, a adăugat el. „Cea mai recentă descoperire este găsirea acestei noi populații de filamente.”
Zadeh a fost fermecat de centrul Căii Lactee de zeci de ani și a identificat multe structuri și fenomene care există în această regiune de-a lungul carierei sale.
În anii 1980, el și colegii săi au descoperit filamente uriașe „verticale” – ceea ce înseamnă că structurile sunt perpendiculare pe discul Căii Lactee – care ating lungimi de 150 de ani lumină și care rămân încă neexplicate.
Acum echipa de astronomi a ajuns să găsească o nouă populație de filamente mai scurte, care par să radieze din Sgr A* orizontal, precum spițele roții de bicicletă.