Ritmul biologic de 24 de ore al celulelor cardiace poate explica prevalența atacurilor de cord în cursul dimineții, arată studiul prezentat de site-ul New Atlas.

Citeste si: OMS: Dacă se menține ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 70%

Ce este ritmul circadian

Corpurile noastre sunt programate să funcționeze ritmic într-un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritm circadian. Dincolo de somn și trezire, această programare circadiană influențează

tot restul, de la activitatea sistemului imunitar până la expresia genelor.

Se știe că perturbarea ritmului circadian natural al corpului este legată de incidențe mai mari de cancer și boli de inimă, arată sursa citată. Dar modul exact în care celulele individuale își modifică activitatea pe parcursul unui ciclu de 24 de ore este încă neclar.

Citeste si: Tragedie în Giurgiu: Membrii unei familii nevaccinate au murit de COVID în aceeași zi

Un nou mecanism cardiac, descoperit de medici

Știm că semnalele hormonale joacă un rol important în acest proces și că alte impulsuri din sistemul nervos central ajută la reglarea ritmurilor circadiene, dar această nouă cercetare a descoperit un mecanism necunoscut anterior în cadrul celulelor individuale ale inimii, care evidențiază modul în care funcția inimii se schimbă de-a lungul zilei.

Corpurile noastre sunt programate să funcționeze ritmic într-un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritm circadian.

Schimbări dramatice de-a lungul unei zile

Înainte de acest studiu, se credea că concentrațiile de ioni celulari erau relativ stabile pe o perioadă de 24 de ore. Dar se pare că, cel puțin în celulele cardiace, există unele schimbări destul de dramatice care au loc pe parcursul unei zile.

Noua cercetare a constatat că nivelurile de ioni de sodiu și potasiu din celulele inimii scad în timpul zilei și cresc pe timpul nopții.

Aceste fluctuații nu au fost nesemnificative, nivelul ionilor scăzând cu până la 30% în timpul zilei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: Un Elon Musk al Rusiei, cu 100 de copii biologici. Cine este Pavel Durov- antena3.ro

Citeste si: Continuă aprovizionarea cu medicamente împotriva COVID-19. 8.570 de flacoane de Remdesivir, distribuite la 94 de spitale din ţară

Și s-a văzut că aceste modificări influențează modificările activității ritmului cardiac, indicând un nou mecanism circadian cardiovascular despre care nu se știa până acum.

„Modalitățile prin care funcția inimii se schimbă în permanență se dovedesc a fi mai complexe decât se credea anterior”, spune cercetătorul principal al proiectului, John O'Neill.

Realizatorii studiului spun că gradienții ionici care contribuie la ritmul cardiac variază de-a lungul ciclului zilnic. Acest lucru probabil ajută inima să facă față cerințelor crescute în timpul zilei, când schimbările de activitate și debitul cardiac sunt mult mai mari decât noaptea, când dormim în mod normal.

Stilul de viață poate avea efecte cardiace adverse

Constatările ajută la explicarea a ceea ce s-a văzut într-un alt studiu, publicat la începutul acestui an, care demonstrează modul în care întreruperile circadiene bruste pot perturba direct ritmurile inimii.

Aceste studii explică modul în care stilurile de viață care se ciocnesc cu ciclurile circadiene prezintă un risc mai mare de efecte cardiace adverse, cum ar fi aritmiile. „Multe probleme cu inima care pun viața în pericol se întâmplă în anumite momente ale zilei și, mai des, la lucrătorii în schimburi”, spune O'Neill.

Citeste si: A murit Eddie Jaku, "cel mai fericit om de pe Pământ"

Citeste si: VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am mâncat nimic. Mi-am dat seama că senzația de sațietate se pune foarte repede și că mâncăm foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Decizia devastatoare luată de instanţă în cazul crimei din DOLJ. Ce se va întâmpla cu verişorul Raisei, fetiţa de doi ani ucisă în Dolj- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a reușit o româncă din Spania să păcălească un pensionar cu aproape 1 milion de euro- antena3.ro

„Credem că atunci când ceasurile circadiene din inimă se desincronizează de cele din creier, ca și în timpul lucrărilor în ture, sistemul nostru cardiovascular poate fi mai puțin capabil să facă față stresului zilnic din viața profesională. Acest lucru face ca inima să fie mai vulnerabilă la disfuncții”, explică omul de știință.

Cercetătorii mai spun că atacurile de cord la vârstnici sunt cel mai probabil să apară dimineața. Pe baza acestor noi descoperiri, se presupune că disfuncția legată de vârstă în acest mecanism circadian celular ar putea face inima mai puțin receptivă la creșterea activității de dimineață.

Acest lucru deschide noi frontiere în cercetările privind noi tipuri de terapii cardiovasculare pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de cord.

Studiul a fost publicat în revista Nature.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si