Cea mai așteptată perioadă a anului este și cea mai problematică din punct de vedere al sănătăți i. Vacanțele, fie că sunt la mare sau la munte, sunt momentele zero în care un organism sănătos se poate infecta cu diverse bacterii sau virusuri. Virusul HPV, spre exemplu, este unul dintre cele mai contagioase existente, iar modalitățile de transmitere sunt extrem de simple.

Citește și: EXCLUSIV- Capcanele postului. Nutriționist: ”Putem să ajungem să mâncăm, de fapt, ultra-procesat, ceea ce înseamnă foarte nesănătos”

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstretică-Ginecologie: „La un duș în care pacienta merge, stă, se sprijină și înainte a stat acolo o pacientă cu boala, este posibil ca secreția infectată de la pacientata infectată, să treacă la pacienta sănătoasă și aceasta să ia virusul HPV. E surprinzător, dar este adevărat.”

Lenjeria de pat a unității de cazare, modalitatea de transmitere a unui virus

Într-o astfel de situație, orice element reprezintă un risc. Chiar și lenjeria de pat sau de baie a unității de cazare poate fi infestată, în cazul în care nu a fost spălată la temperaturi suficient de ridicate. Medicii recunosc că astfel de cazuri, metodele de prevenție sunt destul de puține. Totuși, în cazul în care se dezvoltă o boală, aceasta nu este musai să necesite tratament.

Dr.

Ioan Stoian, medic primar Obstretică-Ginecologie: „Nu orice infecție cu HPV trebuie tratată obligatoriu pentru că nu orice infecție cu HPV duce la leziune cervicală, pentru că virusul poate să existe în tractul genital și organismul să îl distrugă mai devreme sau mai târziu, iar boala să nu apară niciodată.”

Consultul la ginecolog poate depista, la timp, infecția cu HPV

Pentru că nu are simptome specifice, o astfel de infecție poate trece neobservată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstretică-Ginecologie: „Infecția cu HPV nu are deloc simptomatologie și atunci ceea ce trebuie să facă femeia care trece peste o vară cu astfel de condiții de care am vorbit este să meargă la un consult ginecologic de rutină, moment în care își face și un test papanicolau și atunci descoperă că s-a infectat cu virusul HPV.”

Deși infecția cu acest virus este adeseori asociată cu dezvoltarea cancerului, medicii contrazic părerea generală.

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstretică-Ginecologie: „E adevărat, infecția cu tipurile oncogene foarte rele, agresive pot să determine un cancer genital, însă riscurile de cancer genital sunt de 6-8 la mie, deci o femeie care ajunge să se infecteze cu virusul HPV nu face obligatoriu în cancer de col. Există șansa ca să se trezească, să devină agresiv, dar nu se manifestă de azi pe mâine. Leziunile care apar la nivelul colului apar în decurs de un an, un an jumate, doi ani de zile, deci ai timp suficient să le descoperi în fază precanceroasă și să le rezolve atunci.”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

În ciuda riscurilor pronunțate medicii susțin că o igiena atentă și minuțios realizată poate ține la distanță boala.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si