Atentie la masline! 40% din cele gasite in comert sunt colorate cu aditivi! Iata cum le recunoasteti pe cele naturale
O atentie, o maslina, expresia ar trebui sa se schimbe in: atentie la masline! 40 la suta din produsele comercializate in Romania sunt colorate cu aditivi pe baza de fier. Cu alte cuvinte, ne pot aduce serioase probleme de sanatate. Mare atentie: va spunem cum putem recunoaste masinele naturale.
Fie ele ambalate sau vrac, maslinele negre trebuie cumparate cu mare atentie, mai ales ca multe dintre ele sunt colorate artificial cu solutii pe baza de fier. merg de minune cu o multime de preparate sau in salate. In cazul celor verzi sau maro nu exista acest risc.
„Maslinele negre, din pacate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare- gluconatul feros si lactatul feros”, explica presedintele Asociatiei Pro Consumator, Costel Stanciu.
Nu e nimic ilegal in colorarea maslinelor cu aditivi ferosi. Atat timp cat nu sunt depasite limitele admise.
„Li se permite producatorilor sa foloseasca cel mult 150 miligrame per kilogram fruct.
Asta inseamna ca dintr-o suta de grame asimilam 15 miligrame de fier, adica necesarul zilnic de fier”, sustine Costel Stanciu, presedinte Asociatia Pro Consumatori.
Exista niste riscuri- sa imbolnavim inima, sa imbolnavim ficatul.
„Cele care nu sunt tratate cu cei doi aditivi sunt zabrcite. Fiind culese la maturitate, fructele au acea forma deshidratata sa-i spunem”, precizeaza Costel Stanciu, presedinte Asociatia Pro Consumatori.