Close sidebar
Close sidebar

Atentie mare!!! Anumite citrice pot favoriza aparitia cancerului de piele - Ce spun specialistii din Romania

Dupa 3 decenii de teste, au ajuns la concluzia ca anumite citrice pot favoriza aparitia cancerului de piele. Afirmatia socanta apartine unor cercetatori americani care au urmarit zeci de mii de oameni in tot acest timp.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Exista o legatura intre cancerul de piele si consumul de citrice! O spun raspicat specialistii americani dupa un studiu efectuat pe 63 de mii de femei si 41 de mii de barbati timp de aproape 30 de ani.

Citricele vizate: portocalele si  grapefruturile. La un interval de 2-4 ani, cercetatorii analizau dieta pe care aceste persoane au avut-o si problemele medicale intampinate.

DE UNDE VINE CANCERUL?

Specialistii spun ca citricele in stare proaspata contin niste compusi care dau o anumita sensibilitate pielii la soare. Asa poate favoriza aparitia cancerului de piele. Mai ales ca incidenta acestei boli a crescut foarte mult in ultimii ani, chiar si in Romania.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea tristă a Transfăgărășanului. Puțini știu cum a fost construit, de fapt, ”drumul printre nori”- antena3.ro

"Soarele a devenit foarte periculos, in principal prin reducerea stratului de ozon. A crescut foarte mult incidenta melanomlui.", spune medicul Florentina Zaharia.

Nutritionistii vorbesc si despre o alta legatura dintre citrice si cancer.

"In cazul in care citricele, ca oricare alt fruct, sunt tratate cu substante chimice, pesticide si asa mai departe, exista riscul sa se acumuleze in coaja, in structura fructului si,

consumate in cantitati mari, pot sa potenteze anumite afectiuni, printre care cele mai grave sunt cancerele.", explica nutritionistul Serban Damian.

Iar primul semn al aparitiei al cancerului de piele se poate vedea cu ochiul liber. "Alunita se transforma, isi modifica dimensiunea.", spun specialistii.

Iar daca cercetatorii americani avertizeaza in privinta legaturii dintre cancerul de piele si citrice, medicii romani ii avertizeaza mai ales pe cei cu un ten foarte deschis la culoare.

"Fototipul 1 si 2, cei cu pielea foarte deschisa, cu ochii deschisi, parul blond,au predispozitie de a face melanom mai mult decat cei cu fototip 3- 4- 5, care au pielea mai inchisa, mai multa melanina la nivelul pielii si atunci sunt mai protejati.", explica specialistii.

Chiar si asa, tot specialistii spun ca un consum moderat nu ar trebui sa ne aduca vreo problema.

"E nevoie de echilibru. Adica, poti sa bei la micul-dejun un pahar de suc de portocale si-atat. Te opresti aici! Nu bei 2 litri pe zi pentru ca te gandesti, vai ce sanatos este pentru sanatate!", spune Serban Damian.

Altfel spus..., "2 citrice pe zi  este suficient cat sa ne asigure o cantitate buna de vitamina C, de fibre, ceva zaharuri.", explica medicii.

De cealata parte, medicii dermatologi nu "negociaza" deloc expunerea la soare, nici macar moderat. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI