Rusia a oprit, miercuri, furnizarea de gaze către Germania, invocând necesitatea unor lucrări de întreținere. Gazprom a amenințat și Franța cu sistarea livrării de la 1 septembrie.
Prețuri de 10 ori mai scumpe la gaze decât anul trecut
Potrivit Reuters, joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru septembrie au urcat cu 12 euro (aprox.5%),
ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh).
Citeste si: Rusia a oprit gazele către Germania și amenință Franța. „Energia, o armă în război”
Nivelul record la hub-ul TTF de la Amsterdam a fost atins în primăvară, imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, când cotaţiile au atins de aproape 335 de euro pentru un MWh.
În Europa, preţurile la gaze sunt de peste 10 ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul
inflaţiei ridicate.
Citeste si: Rușii au primit sute de drone din Iran pentru distrugerea inamicului în Ucraina. Mare surpriză când le-au folosit!
Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.
Ce urmează. "Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile"
Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua", a declarat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.
Franța, somată cu tăierea gazului de Gazprom
Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că va suspenda complet livrările de gaz către grupul francez Engie săptămâna aceasta din cauza unei dispute contractuale, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o potențială criză energetică în Europa
în această iarnă.
Într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, Gazprom a declarat: „La sfârșitul zilei lucrătoare din 30 august, Gazprom Export nu a primit plata integrală pentru gazul furnizat către Engie (Franța) în iulie în temeiul contractelor existente”.
Declarația Gazprom a adăugat că legea rusă interzice furnizorilor de gaze naturale ai țării să furnizeze noi livrări de gaz către cumpărători străini dacă plata nu a fost efectuată integral de către cumpărător în termenul contractual.
Gazprom a adăugat că a notificat Engie cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaz începând cu 1 septembrie până la primirea plății integrale pentru gazul furnizat.
Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Gazprom a declarat că își va reduce furnizarea de gaze către Franța.
Rusia dă vina pe sancțiunile occidentale
Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde "unei strategii de război", scrie EFE.
Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că "exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările".
El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei "nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare".
Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte "din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat".