Astăzi este prima zi în care elevii care au susținut Evaluarea Națională pot completa fișele de înscriere.

Alexandra Cosman, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Elevii de clasa a VIII-a au venit, astăzi, la școală să își completeze fișele de înscriere la liceu alături de un părinte și de un profesor. Procesul este unul destul de greu și necesită foarte mult atenție, spun părinții pe care i-am întrebat până în acest moment.

Orice opțiune greșită poate duce la o repartizare nedorită a candidatului, iar numărul redus de opțiuni completate la nerepartizarea computerizată a elevilor. Primul pas pe care trebuie să îl facă elevii este să se gândească la ce profil vor să dea și să-și facă o listă cu liceele care au acest profil.”, transmite Alexandra Cosman, reporter Kanal D.

Fiecărei instituții de învățământ și fiecărui profil îi aparține un cod cu trei cifre, regăsit în broșura de admitere la liceu.

Citește și: Repartizare licee 2023. Când se afișează listele? Află online, pe Admitere.Edu.ro, la ce liceu ai intrat!

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: „Ordinea opțiunilor trebuie să fie cea pe care o dorim noi, cele mai mari dorințe ale noastre să ne fie satisfăcute și calculatorul ne ia în ordinea mediilor. Nu va repartiza un elev cu media 8.99 până nu va repartizat elevul cu media 9 în ordinea opțiunilor.”

Înscrieri liceu 2023. Recomandările de care trebuie să conțină cont părinții

Recomandarea profesorilor este ca părinții și elevii să verifice și locul ocupat în ierarhia mediilor în funcție de media de la Evaluarea Națională. Și media de intrare din anii trecuți la liceul dorit poate fi verificată pentru o orientare.

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: „Nu vă bazați pe media de anii trecuți ca fiind literă de lege pentru că este doar orientativă și de la an la an mediile de admitere se modifică în funcție de rezultatele generale ale Evaluării Naționale. Nu uitați că anul acesta este primul în care nu mai folosim media claselor V-VIII.” 

Chiar și așa ministerul Educației a publicat o listă a ierarhiei de admitere la liceu care avea drept criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele de la română și matematică. Părinții și elevii au semnalat imediat greșeala, iar lista a fost retrasă și înlocuită ulterior.

Citește și: Când vor fi eliberate diplomele de BAC în iulie 2023?

Mai multe opțiuni completate pe fișe, înseamnă mai multe șanse de a intra la un liceu.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: „Cât mai multe opțiuni indiferent cât de mare este media. În fiecare an am avut surprize ca elevi cu medii mari să rămână nerepartizați din cauza numărului mic de opțiuni.”

Completarea fișelor pentru înscrierea la liceu va dura până pe 17 Iulie pe 19 iulie elevii vor afla la ce liceu i-a repartizat computerul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si