În urmă cu o zi, când piese din tezaurul dacic al României se aflau la expoziția "Dacia, Regatul aurului și argintului", organizată la Muzeul Drents, în Olanda, a avut loc un jaf de proporții în incinta instituției.
Piese valoroase, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești și brățări de aur din Sarmisegetusa Regia au fost furate. Jaful s-a produs la primele ore ale dimineții, după ce hoții au distrus o ușă cu un explozibil.
Momentul exploziei a fost surprins de camerele de supraveghere, unde se vede exact cum aceștia pătrund în muzeu.
Momentul în care hoții din Olanda aruncă în aer ușa muzeului
Citește și: Piese din tezaurul dacic, furate din Olanda. Hoții au provocat o explozie și au jefuit muzeul: „Cu toții suntem victime”
Tudor Păcuraru, colonel (r) SRI, a declarat că jaful din Olanda ar trebui să ridice mai multe semne de întrebare.
Acesta nu înțelege cum autoritățile române au trimis elemente de o asemenea valoare într-un muzeu aflat într-un orășel de provincie. De asemenea, o altă întrebare ridicată este lipsa pazei fizice, care, potrivit acestuia, apărea în contractul de încredințare.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citește și: Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
"Ar trebui să lămurim următoarele puncte: Din ce cauză domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie, a propus, iar doamna Raluca Turcan a aprobat (în mandatul său de ministru) plecarea în străinătate a unor asemenea valori definitorii pentru identitatea românească? În mod normal, ar fi trebuit să plece copii.
Mai ales că Assen (locul unde se află muzeul Drents, n.r.) este un orășel de provincie cu 60.000 de locuitori, unde aceste comori au stat șase luni.
Al doilea lucru care trebuie lămurit: din ce cauză scrie în contractul de încredințare scrie că va exista pază fizică? Ori, ăștia (hoții) au venit și au aruncat în aer ușa și n-a fost nimeni să-i oprească",
a declarat Tudor Păcuraru, potrivit antena3.ro.