Acest pește, un adevărat gigant al Dunării, poate atinge lungimi impresionante de până la 4 metri și o greutate de peste 115 kilograme.

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) este o specie veche, care a apărut cu milioane de ani în urmă. Aparținând familiei acipenseridelor, acest pește are un aspect distinctiv, cu un corp alungit, acoperit cu plăci osoase și un bot lung, prevăzut cu mustăți.

Citește și: În pădurile și pajiștile din Maramureș încă trăiește un animal extrem de rar: În caz de pericol, emite un fluierat care se aude pe o rază de peste un kilometru

Nisetrul este un pește anadrom, ceea ce înseamnă că își petrece cea mai mare parte a vieții în mare (Marea Neagră și Marea Caspică), dar migrează în râuri pentru a se reproduce. În cazul Dunării, nisetrul poate parcurge distanțe foarte mari pentru a ajunge în zonele de reproducere, preferând locurile adânci, cu fund pietros sau nisipos.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Femelele de nisetru depun un număr impresionant de icre, de culoare cenușie închisă, în timpul sezonului de reproducere. După eclozare, larvele se transformă în puiet, care își petrec primii ani de viață în apă dulce, înainte de a migra spre mare.

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii)

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii)

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: În România încă mai există un pește extrem de rar: Este o ”fosilă vie”, având o vechime de peste 65 de milioane de ani

Nisetrul este o specie foarte apreciată pentru icrele sale

Nisetrul este o specie foarte apreciată, atât pentru carnea sa gustoasă, cât și pentru icrele sale, cunoscute sub numele de caviar.

Din păcate, această apreciere a dus la o exploatare excesivă a acestei specii, punând-o în pericol de dispariție.

În ultimii ani, au fost implementate diferite măsuri pentru protejarea nisetrului și pentru refacerea populațiilor sale. Cu toate acestea, calea spre recuperarea acestei specii este încă lungă și necesită eforturi susținute din partea tuturor.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si