Pe 27 ianuarie 2025, în Calendarul Ortodox se face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Această sărbătoare cu cruce neagră are o semnificație profundă pentru creștini.

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai mari părinți ai Bisericii, a fost Arhiepiscop al Constantinopolului, cunoscut pentru predicile sale remarcabile, scrierile teologice și viața sa de sfințenie.

El a fost un apărător al dreptății și al adevărului, ceea ce i-a adus atât admirația credincioșilor, cât și conflictul cu autoritățile imperiale ale timpului său.

Un moment marcant din viața sa a fost conflictul cu împărăteasa Eudoxia, pe care a acuzat-o că și-a însușit via unei văduve sărace, Calitropia. Din această cauză, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost exilat de două ori și, în cele din urmă, a murit în exil, la Pitius, în anul 407.

Calendar ortodox 27 ianuarie 2025

Calendar ortodox 27 ianuarie 2025

[Sursa foto: Resurse ortodoxe]

Citește și: Pe ce dată se va sărbători Paștele? Papa Francisc, decizia care va schimba lumea creștină

Aducerea moaștelor în Constantinopol

După moartea sa, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost recunoscut drept un sfânt, iar urmașii săi au căutat să repare nedreptățile suferite de el. În anul 434, Patriarhul Proclu, unul dintre ucenicii Sfântului Ioan, a cerut împăratului Teodosie al II-lea permisiunea de a aduce moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în Constantinopol.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Acest gest al împăratului Teodosie a fost un act de pocăință pentru nedreptățile comise de părinții săi, Arcadiu și Eudoxia, împotriva Sfântului Ioan. Moaștele au fost aduse cu mare procesiune în capitala Imperiului Bizantin în anul 438, iar în momentul deschiderii raclei, trupul Sfântului Ioan a fost găsit neatins de stricăciune și emanând o mireasmă duhovnicească.

Istoria menționează un moment emoționant: împăratul Teodosie, în semn de smerenie, și-a scos mantia imperială și a așezat-o sub racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu lacrimi în ochi, împăratul a cerut iertare pentru greșelile părinților săi, spunând: "Iartă, părinte, greșeala ce ți s-a pricinuit ție din invidie! Să nu mă consideri pe mine părtaș la păcatul maicii mele, căci și ea, în cele din urmă, s-a căit pentru ceea ce ți-a pricinuit."

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului în Maramureș

Citeste si: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Alina Sorescu, primele declarații după ce a divorțat oficial de Alexandru Ciucu. Ce umilințe a avut de îndurat în timpul mariajului ei cu creatorul de modă- radioimpuls.ro

Citeste si: ÎCCJ schimbă regulile pentru şoferi: consumul de droguri la volan nu mai înseamnă automat infracțiune- antena3.ro

Moaștele Sfântului Ioan au fost așezate mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, apoi în Biserica Sfânta Sofia și, în cele din urmă, în Biserica Sfinții Apostoli.

După căderea Constantinopolului în mâinile cruciaților, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Grigorie Teologul au fost duse în Veneția, iar ulterior la Roma. Timp de secole, ele au fost păstrate în Bazilica Sfântului Petru. În anul 2004, Papa Ioan Paul al II-lea a restituit moaștele celor doi sfinți Bisericii din Constantinopol, marcând un gest de reconciliere între Biserica Catolică și cea Ortodoxă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si