Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui jaf profesionist care a avut loc sâmbătă noaptea.

Citește și: VIDEO Momentul în care hoții din Olanda aruncă în aer ușa muzeului. Au furat obiecte prețioase din tezaurul dacic al României. Ce au surprins camerele de supraveghere

Poliția olandeză nu exclude implicarea unor infractori români și investighează dacă obiectele de tezaur ar putea fi folosite ca monedă de schimb sau pentru a cere o răscumpărare.

Hoții au fost localizați cu ajutorul camerelor de supraveghere, la aprox 10 kilometri distanță de muzeu, în drumul lor spre Germania.

Au fost surprinși de camerele de supraveghere în timp ce își schimbau hainele. Autoturismul lor a fost abandonat și incendiat la granița cu Germania. 

Ipoteză șocantă după furtul tezaurului dacic

"Ne-au lăsat în Schengen, dar ne-au furat tezaurul”, e ipoteza tot mai răspândită pe anumite canale și rețele de socializare în mediul românesc, potrivit Stiripesurse.ro.

Unii dintre internauți cred că furtul din Olanda nu e ceva întâmplător, iar organizarea unei asemenea operațiuni ar putea să fie doar acțiunea unui "actor statal".

Premierul Marcel Ciolacu a decis formarea unein celule de criză și a avertizat că acest caz "nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspiraţiei”.

A fost lansată și ipoteza unei acțiuni rusești pentru destabilizarea scenei politice din România. "Eu sunt 100% sigur ca jaful tezaurului din Olanda e parte a războiului hibrid- instrumentat de Rusia fix ca să apese pe destabilizarea la noi. E prea profesionista chestia- si obiectele alea sunt prea faimoase nu sunt vandabile de către hoți", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Alți specialiști susțin aceeași teză a acțiunii unui "actor statal". "Evenimentul pică cum nu se poate mai straniu, dată fiind situația din România. Postarea pe FB a Ministerului Culturii și a Muzeului Național de Istorie a României, care a anunțat tragedia, are deja o sumă de comentarii pline de violență, radicalizate și conspiraționiste. Un prim simptom că... Spun "pică" nu întâmplător... pentru că m-am gândit: dacă serviciile secrete ruse au organizat, prin proxy, (cum se face, altminteri), toată povestea asta?", a scris Mihai Demetriade.

De altfel, după jaful din Olanda s-au activat pe rețelele sociale o bună parte din temele antioccidentale, conspiraționiste sau izolaționiste. 

Celulă de criză la nivelul Guvernului României

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat că a cerut directorului Muzeului Naţional de Istorie a României să iasă public şi să prezinte modul în care a fost organizată expoziţia de la Muzeul din Assen, de unde au fost furate obiecte de tezaur.

Întrebată dacă are suspiciuni legate de modul în care acest tezaur a ajuns la expoziţia din Olanda, Intotero a răspuns: ”Am anumite nemulţumiri”.

”Este vorba de realizarea unei celule de criză, o activitate cu caracter temporar, prin dispoziţia primului ministru. Această componenţă trebuie să fie formată de la mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu. Bineînţeles, vor face parte şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii", a afirmat ministrul de resort.

Premierul Ciolacu a luat decizia de a trimite Corpul de Control la Ministerul Culturii. "Mi se pare firesc să fie un control de la un nivel mai înalt pentru a spulbera orice suspiciuni de rea intenţie sau că există o atitudine de a ascunde”, a precizat Intotero.

Ea a precizat că a cerut celor implicaţi să iasă şi să prezinte modul în care a fost organizată această expoziţie.

Ilie Bolojan: Trebuie văzut dacă măsurile de securitate au fost respectate

Preşedintele Senatului, liiderrul PNL Ilie Bolojan, a afirmat, în legătură cu furtul tezaurului dacic care era expus în Olanda, că trebuie verificat dacă Muzeul Drents a respectat toate condiţiile de securitate, dacă a luat toate măsurile stabilite prin contract.

Citeste si: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Alina Sorescu, primele declarații după ce a divorțat oficial de Alexandru Ciucu. Ce umilințe a avut de îndurat în timpul mariajului ei cu creatorul de modă- radioimpuls.ro

Citeste si: ÎCCJ schimbă regulile pentru şoferi: consumul de droguri la volan nu mai înseamnă automat infracțiune- antena3.ro

Liderul liberal a precizat că nu i se pare fair-play ca această chestiune tehnică să fie transformată într-o dispută politică.

Ilie Bolojan a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă partea română se face vinovată de ceea ce s-a întâmplat la muzeul din Olanda şi dacă a fost prea nepăsătoare faţă de siguranţa acelor piese de tezaur.

”Nu am cunoştinţă despre detaliile legate de modul în care s-au încheiat contracte, în care s-au transportat aceste bunuri de patrimoniu, dar aş putea să spun nişte chestiuni de principiu. Cred că este bine ca lucruri care ne arată aşa cum suntem, care ne arată istoria, să fie promovate în aşa fel încât oameni din România să ştie mai bine ce se întâmplă în ţara noastră, ce valori avem, dar şi oameni din Europa sau din lume. Şi practica de a face expoziţii itinerante este o chestiune clasică, nu este ceva deosebit”, a declarat Ilie Bolojan.

El a adăugat că trebuie văzut dacă măsurile de securitate au fost respectate.

”Ideea în sine de a le prezenta este o chestiune bună, nu văd o problemă. Problema este de văzut în ce condiţii s-au făcut şi dacă măsurile de securitate au fost respectate, pentru că într-o astfel de situaţie ai nevoie de nişte aprobări interne, trebuie văzut dacă într-adevăr s-a respectat circuitul de aprobări, dacă s-a respectat trebuiau făcute nişte contracte care înseamnă contracte de asigurare, contracte de transport, contracte pază. Se stabilesc toate detaliile pe care trebuie să le respecte cei care îşi asumă răspunderea pentru aceste obiecte de patrimoniu”, a mai declarat Ilie Bolojan.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru jurnaliştii de la De Telegraaf că la acest moment există suficiente indicii pentru ca echipa de poliţie formată din 35 de oameni să-i poată urmări pe cei trei hoţi care au pătruns, cu ajutorul unui dispozitiv exloziv, în interiorul muzeului din Assen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si