Au sfarait gratarele in cimitire de Pastele Blajinilor. Ce au facut romii in memoria celor decedati
A sfarait carnea pe gratare in cimitire, iar sarmalele si cozonacul au stat la loc de cinste pe mesele dintre morminte ! De Pastele Blajinilor, romii au gatit chiar langa locurile de veci, in memoria celor dragi.
Pomana n-a inceput insa inainte de curatarea cavoului. Fotografia cu regele, dar si marmura din cavou au fost lustruite minute-n sir.
"Mirosul de gratar, fumul se raspandeste printre morminte... da, da. Se duce in sufletul mortilor"
La Buzau, tot in cimitir, rromii au incins gratarele chiar langa cavourile defunctilor. Au vrut ca bucatele pentru pomana sa fie proaspete si fierbinti!
"Avem carne de porc, sarmale, carne de miel, cozonac, miel, salata de beuf, mancarea lor preferata"
Ba chiar unul dintre rromi spune ca l-a visat pe un raposat, degustand toate bunatatile.
"Asta este raiul mortilor, nu al nostru. Al mortilor. Sa le fie primit tot ce am dat noi in cimitir, aici"
De pastele blajinilor- sarbatoare traditionala , oamenii merg la cimtir sa imparta mancare sarmanilor.
Se crede ca astazi, sufletele mortilor sunt printre cei vii si pot gusta din mancarurile pregatite de rude.