Milioane de oua au fost retrase din magazinele europene din cauza temerilor provocate de folosirea insecticidului fipronil, iar sute de mii de gaini ar putea fi sacrificate in Olanda.

”Trei sferturi din teste sunt negative. Un sfert au fost insa pozitive intr-o investigatie initiala”, a spus oficialul, Ulrich Herzog, la postul de radio ORF, adaugând ca 80 de mostre au fost luate in diferite parti ale tarii.


Doar opt mostre au continut fipronil, dar noi rezultate sunt aşteptate in cursul zilei de luni, a aratat Herzog.
Potrivit ORF, cantitatea de fipronil gasita este de circa o zecime din cele descoperite in Germania.

”Nu exista un risc imediat pentru sanatate”, a adaugat Herzog.
Rezultatele vor fi comunicate furnizorilor, pentru ca produsele contaminate sa poata fi retrase.
Ministrul Sanatatii nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Unele autoritati de regelementare din Europa şi-au exprimat ingrijorarea ca multe oua contaminate au intrat in circuitul alimentar, multe din intermediul produselor procesate, ca biscuitii şi prajiturile.
Ar trebui sa fie consumata o cantitate mare de oua contaminate pentru ca acestea sa aiba efecte negative asupra sanatatii, dar se considera ca fipronil are o toxicitate moderata şi poate provoca imbolnavirea oamenilor.
Fipronil este folosit la tratarea animalelor de purici şi alti daunatori, dar folosirea acestuia in industria alimentara, de exemplu pentru dezinsectia grajdurilor, este interzisa in Uniunea Europeana.

Austria interzice şi folosirea fipronilului pentru tratarea culturilor.

Autoritatile olandeze au arestat joi doi directori al companiei aflata in centrul scandalului, procurorii afirmând ca ii suspecteaza de punerea in pericol a sanatatii publice şi de posesia unui pesticid interzis.

Majoritatea oualor proaspete comercializate in Austria sunt produse in tara, iar Ministerul Sanatatii a anuntat saptamâna trecuta ca nu exista niciun indiciu ca industria austriaca a pasarilor a fost afectata de scandalul oualelor contaminate.
Oua posibil contaminate din Olanda şi Germania au fost livrate in Suedia, Elvetia, Franta şi Marea Britanie, a anuntat Uniunea Europeana la inceputul acestei luni.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si