UPDATE:
Directorul executiv al companiei de asigurări a transmis că Euroins România "este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români".
"Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu",
arată Tanja Blatnik.
Conducerea Euroins mai spune că identifică în prezent toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții pentru a contesta această decizie și, implicit," pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței".
În urma celor transmise de AFP, Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re a răspuns printr-un comunicat că:
„Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re va păstra și proteja activele Euroins România ca urmare a acțiunilor ilegale ale autorității române de supraveghere financiară
Consiliul de administrație al ASF va trebui să își asume responsabilitatea pentru toate consecințele după acțiunile sale ilegale
Sofia, 17 martie 2023- Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea
Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, și ca atare conducerea holdingului informează următoarele:
Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR.
Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA.
Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Doi adolescenți au abandonat pe trotuar un manechin care părea un cadavru plin de sânge, în Buzău, ca să facă postări cu el pe internet- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene.
Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine.
În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional. În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.
Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.
Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor.
Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă a activelor sale susținute de angajați ai autorității de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorității locale de reglementare financiară. Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu și au confirmat intențiile ostile ale acestui grup organizat. Și mai mult din păcate, acțiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii piețe de asigurări din România și de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetățenilor și consumatorilor români.
Conducerea Eurohold consideră că toți acești pași ai autorității de reglementare sunt total iresponsabili ținând cont de explozia prețurilor polițelor de asigurare RCA, declanșată de acțiunile acelorași oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere și riscul de destabilizare a întregii pieţe de asigurări din România.
Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziția de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene și va duce inevitabil la creșteri uriașe ale prețurilor RCA, în detrimentul întregii populații”.
ASF a anunțat printr-un comunicat că a retras autorizația de funcționare a Euroins România și, de asemenea, a confirmat starea de insolvență a societății.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Euroins România!
În urma comunicatului referitor la decizia Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-a menționat că:
„ București, 17 Martie 2023 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
Citește și: VIDEO- Proteste ale cadrelor didactice din cauza salariilor: ”Rușine să vă fie”
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro
Citeste si: Misterioasele domuri Bungle Bungles: aici au fost descoperite cele mai vechi forme de viață de pe Pământ- antena3.ro
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Citește și: PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Ce a declarat secretarul general al partidului
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control . Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.
Citește și: VIDEO: Robotul ION de la Guvern a primit jumătate de milion de mesaje în prima săptămână de la lansare
Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI. În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria”.
Ce transmite Guvernul României
Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto.
Citește și: Satul din România care a fost desemnat cea mai atractivă destinație rurală din lume. A concurat cu peste alte 130 de localități
În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca instituție responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului.
Citește și: VIDEO- Șefa ICR Londra, Catinca Nistor- propusă pentru demisie