Close sidebar
Close sidebar

Autoritatea Nationala pentru Turism a retras peste 1.300 de licente agentiilor care nu au prezentat polite de asigurare

Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a retras, in vederea radierii din oficiu, 1.384 de licente de turism emise agentiilor turistice care nu au prezentat polita valabila de asigurare in cazul insolventei sau falimentului, polita pe care orice agentie este obligata sa o aiba şi sa o afişeze public. Consustantul in turism Razvan Pascu afirma ca decizia este una buna, in conditiile in care piata turistica din România a fost afectata de practici incorecte in ultimii ani, care au penalizat şi agentiile corecte.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Agentiile de turism carora li s-a retras licenta nu mai pot desfaşura activitati specifice agentiilor de turism. Aceste agentii au fost notificate in prealabil, iar lista lor a fost facuta publica in perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul ANT.

“Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor şi brevetelor de turism, cu modificarile şi completarile ulterioare, este interzisa desfaşurarea de activitati turistice specifice agentiilor de turism de catre operatorii economici cu licenta de turism expirata sau fara detinerea politei valabile de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achizitionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism”, arata un anunt publicat pe aite-ul autoritatii.

O a doua notificare a fost trimita fiecarei agentii de turism pe 23 august, iar lista finala a agentiilor de turism care au ramas fara licente fiind publicata pe 4 octombrie.

“Este o decizie istorica, fara precendent pe piata de turism româneasca.

(...) Este trist pentru angajatii acestor agentii de turism, mai ales pentru acei angajati care fac turism din pasiune şi care se zbat mereu sa le ofere clientilor cele mai bune variante de concediu, dar ei sunt acum doar victime colaterale ale lacomiei patronilor", a comentat consultantul in turism Razvan Pascu, potrivit News.ro.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Orice agentie de turism este obligata sa incheie o polita de asigurare impotriva insolventei sau a falimentului şi sa faca dovada existentei acestei polite. Aceste polite acopera despagubiri de 10.000 de dolari, in cazul agentiilor de turism detailiste, fie 50.000

de dolari pentru touroperatori.

"Realitatea ultimilor ani ne-a aratat ca ceea ce se intampla pe piata de turism româneasca era nu numai o anomalie, ci pur şi simplu o haiducie, iar cei corecti nu merita sa plateasca pentru cei incorecti, deşi de multe ori aşa s-a intâmplat. Clientii s-au saturat de oameni incorecti şi de agentii de turism neprofesioniste", a mai spus Pascu.

Polita de asigurare trebuie innoita in fiecare an. Daca o agentie de turism sau un touroperator s-ar inchide, fara aceasta asigurare, turiştii risca sa ramâna fara banii platiti pe vacanta.

Lista agentiilor de turism care nu au facut dovada detinerii politei de asigurare au fost publicate pe site-ul ANT.

Retragerea in vederea radierii din oficiu a licentelor de turism emise companiilor respective “asigura intarirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice şi totodata protectie persoanelor fizice şi juridice contractante”, sustine autoritatea.

Anul acesta, doi mari turoperatori- Genius Travel şi Mareea au intrat in insolventa, la cerere, dupa ce şi-au anuntat clientii ca nu le mai pot onora vacantele deja platite.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI