Proiectul de lege, care are drept scop îmbunătăţirea siguranţei rutiere în țara noastră, vizează limitarea circulaţiei maşinilor înmatriculate, ce au volanul pe partea dreaptă.

Citeste si: Cod galben de vreme rea. Vreme deosebit de rece în toată țara

Mai exact, legea va interzice "circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".

Care sunt excepțiile în care astfel de mașini vor putea rămâne în circulație

De la această interdicţie vor fi exceptate autovehiculele istorice şi maşinile utilitare, de pildă, cele de curăţenie stradală.

Proiectul pevede amenzi din clasa a III-a de sancţiuni, de la şase la opt puncte de amendă, respectiv sancţiuni între 870 şi 1.160 de lei.

Citeste si: Veste proastă pentru economia României. Banca Mondială, anunț despre efectele războiului din Ucraina

Pe lângă sancțiunea contravențională, şoferii prinşi în timp ce conduc un autoturism cu volan pe dreapta vor rămâne şi fără talon, respectiv certificatul de înmatriculare, iar singura soluţie pentru îşi vor putea recupera talonul va fi mutarea volanului de pe dreapta pe stânga.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Proiectul de lege a fost aprobat recent de Senat și urmează a fi avizat şi de deputaţi.

Citeste si: Un copil a fost lovit de o maşină condusă de un cetăţean ucrainean

Așadar, conform unor statistici ale  Registrului Auto Român,  pe teritoriul României au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000

maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice.

Mașinile cu volan pe dreapta, mai periculoase

Potrivit datelor  Poliţiei Rutiere, până în prezent, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. În plus, după ce că au volanul pe dreapta, numeroase maşini de acest tip sunt şi vechi, cu ani de fabricaţie în intervalul 2000-2009.

Citeste si: Trei ani de la dispariția Luizei Melencu. Cum au arătat ultimele ore din viața tinerei, înainte să fie rapită de Gheorghe Dincă

În fiecare an, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie, iar multe dintre acestea se soldează cu victime. Conform Poliţiei Române, numai în anul 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acestora au murit 33 de oameni. 

Şi expunerea de motive a proiectului legislativ face referire la victimele produse în accidentele în care sunt implicate astfel de maşini.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr de 21 de ani s-a aruncat de pe un pod de 15 metri înălțime

„În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, se mai precizează în document, conform  Adevarul.ro.

Citeste si: Cazinouri online legale și sigure pentru români


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si