Cei doi răniţi au stat toată noaptea pe munte şi au nevoie de îngrijiri medicale, iar persoana decedată se află într-o zonă extrem de expusă riscului de producere a avalanşelor.
”Salvamontiştii analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea intervenţiei cu suport aero şi recuperarea rapidă a celor doi accidentaţi şi a celui decedat cu un elicopter. Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuaţi de salvamontisti printr-o acţiune terestră, dar această este de durată şi expune riscurilor şi accidentaţii şi salvamontiştii.
Persoană decedată se află într-o zona foarte expusă riscului de producere de avalanşe, iar recuperarea lui pe cale terestră este foarte dificilă, ar trebuie făcută cu o echipa mică numerică care să între şi să evacueze rapid zona, dar se speră că şi aici se va putea folosi elicopterul”, au transmis, luni dimineaţă, reprezentanţii Salvamont România.
Aceştia au ajuns la victimele avalanşei în jurul orei 6.30, au evaluat situaţia şi le-au acordat primul ajutor celor doi răniţi.
În plus, au stabilit că cea mai bună cale de intervenţie este cu elicopterul.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Pe timpul nopţii, toate forţele iniţiale care s-au deplasat la locul intervenţiei au renunţat pe rând, continuându-şi drumul doar salvamontiştii din Mureş şi Harghita.
”Toate forţele trimise în teren şi-au dat seama ce înseamnă muntele iarna, au renunţat şi s-au retras. Desfăşurare de forţe şi expunere inutilă la riscuri a zeci de oameni civili şi militari care nu înţeleg că în astfel de situaţii nu au pregătirea şi dotarea necesară şi că, iarna, în munte nu se merge cu maşină 4x4, cu un ATV senilat, sau cu oameni fără experienţă şi că, indiferent cât ai vrea să
fii de folos, în faţă naturii, in astfel de situaţii, nu ai nicio şansă dacă nu ai o pregătire şi dotare specifică”, au mai precizat salvamontiştii.
O avalanşă s-a produs, duminică seară, în Munţii Călimani, trei persoane fiind surprinse, iar două au reuşit să ajungă la cabana Meteo din zonă şi să anunţe prin 112 evenimentul. Toţi făceau o drumeţie cu snowmobilele.
Salvamontiştii din mai multe judeţe au pornit către locul accidentului, evaluând care dintre echipe ar putea interveni cel mai repede şi mai sigur.
Intervenţia s-a desfăşurat în condiţii de risc maxim: temperaturi scăzute, strat mare de zăpadă, zonă aflată sub cod ridicat de producere a avalanşelor şi întuneric.