În urma unei întâlniri a experților grupului, hotărârea IARC a fost luată la începutul lunii iunie. Întâlnirea avut rolul de a evalua dacă o substanţă prezintă sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor științifice publicate, potrivit spotmedia.ro .
Aspartamul, pe lista substanțelor cu risc cancerigen
Alte hotărâri similare ale IARC pentru diferite substanțe care ar putea fi un risc în rândul consumatorilor au condus la procese și au pus presiune pe producători să înlocuiască rețetele.
Citește și: Medicii au crezut că are o problemă digestivă, dar acesta era bolnav de cancer. Povestea băiatului de opt, încercat prea devreme de viață
Și comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA) analizează aspartamul, iar concluziile vor fi anunțate odată cu decizia IARC, pe 14 iulie.
Cu toate aceste, în 1981, JECFA a anunțat că aspartamul este sigur dacă este consumat în limitele zilnice normale.
Astfel, un adult care cântărește 60 de kilograme ar trebui să bea între 12 și 36 de doze de băuturi care conțin această substanță zilnic, pentru a fi expus riscului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citește și: Un copil de trei ani a supraviețuit două nopți în pădure. Băiețelul spune că a fost păzit de un urs
Aspartamul este cel mai popular îndulcitor artificial din lume
[Sursa foto: PixaBay]
Pericolul ascuns al Aspartamului: Includerea sa pe lista substanțelor cancerigene
Așadar, opinia a fost împărțită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv de Statele Unite și Europa.
Citește și: Trei români au ajuns în spatele gratiilor după ce au fost prinși cu portbagajul mașinii plin cu haine de firmă. Indivizii sunt suspectați de furt
Potrivit unor scrisori ale autorităților de reglementare din SUA și Japonia văzute de Reuters, industria și autoritățile de reglementare se tem că transmiterea concluziilor ar putea fi confuză. Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, a scris într-o scrisoare către directorul adjunct al OMS că: „Solicităm ambelor organisme să-și coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”.