Canalul Panama este o minune inginerească situată între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific, într-un istm din America Centrală. Este o rută navigabilă artificială care leagă cele două oceane, eliminând necesitatea ca navele comerciale să facă ocolul lung în jurul Americii de Sud prin Capul Horn.

Canalul are o lungime de aproximativ 82 de kilometri și include o serie de ecluze care permit trecerea navelor prin diferențele de nivel dintre oceane.

Construit între 1904 și 1914 de către Statele Unite, Canalul Panama a fost administrat de americani până în anul 1999, când controlul a fost transferat oficial statului Panama, conform Tratatului Torrijos-Carter din 1977. Astăzi, canalul este una dintre cele mai importante artere comerciale din lume, deservind anual mii de nave și contribuind semnificativ la economia globală.

Canalul Panama - Hartă

Canalul Panama - Hartă

[Sursa foto: Pinteres mapsofworld]

Citește și: De ce nu a băut Donald Trump alcool niciodată. Motivul șocant pentru care a stat departe de băutură

Care este interesul lui Trump pentru Canalul Panama?

Canalul Panama este esențial pentru transportul maritim internațional. Controlul asupra acestuia ar oferi un avantaj semnificativ în gestionarea fluxurilor comerciale dintre Asia, America de Nord și America de Sud.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Donald Trump a cerut statului Panama să returneze canalul în SUA, cu excepția cazului în care gestionează calea navigabilă într-un mod pe care îl consideră acceptabil.

Canalul Panama

Canalul Panama

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Donald Trump, decizie controversată la scurt timp după ce a revenit la Casa Albă. SUA se retrag din Organizația Mondială a Sănătăţii

Președintele SUA a contestat ceea ce el a descris drept tarife „exorbitante” pe care guvernul, marina și companiile americane le-au plătit pentru utilizarea pasajului.

„Taxele percepute de Panama sunt ridicole”, a scris el, adăugând că „această escrocare completă a țării noastre se va opri imediat.”

În plus, Trump a mai spus că nu va lăsa canalul să cadă în „mâinile greșite”, sugerând că Beijingul exercită influență asupra Canalului Panama.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si