Avertismentul unui ONG: Luni se vor termina toate resursele de pe Terra. Omenirea va trai pe credit. Cum am putut sa ajungem aiic. Iata explicatia
Pe data de 8 august urmeaza sa se epuizeze toate resursele pe care planeta le putea regenera pana la sfarsitul anului, potrivit Global Footprint Newtwork, un ONG preocupat cu protectia mediului. Asadar, de pe 8 august pana pe 31 decembrie, omenirea va trai pe credit.
Oamenii au atins acest plafon pentru prima data la 19 decembrie 1987, noteaza publicatia Adevarul.
Un comunicat semnat de doua dintre cele mai mari organizatii de mediu din lume, Global Footprint si World Wide Fund for Nature, (vezi aici statele creditoare si statele deficitare) anunta ca resursele de apa, de efective de animale, de peste si culturi agricole pe care planeta le poate produce pana la sfarsitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august.   in 2015, ziua in care omenirea a inceput sa traiasca pe credit a fost 13 august iar activistii de mediu au calculat ca in 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.   „Pentru acoperirea consumului, avem nevoie in acest moment de 1,6 planete”, scrie in comunicatul celor doua organizatii. „Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apa, desertificarea, eroziunea solului, scaderea productivitatii agricole si a resurselor piscicole, disparitia speciilor de animale si defrisarile”, arata aceeasi sursa.
  La aceasta situatie, cea mai mare influenta asupra degradarii planetei o au emisiile de dioxid de carbon, sustin activistii de mediu. CO2 reprezinta „60% din amprenta ecologica globala” pe care o lasa oamenii, a calculat Global Footprint.   in ultimii 46 de ani, ziua in care resursele naturale s-au epuizat a venit din ce in ce mai devreme. in 1970, a fost calculata pentru 23 decembrie. Au urmat 3 noiembrie in 1980, 13 octombrie in 1990, 4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 20 august in 2014.
  in 2013 Fondul Mondial pentru Natura (WWF) estimea ca pentru satisfacerea nevoilor umanitatii, ar fi necesara mai mult de o planeta si jumatate, acum este nevoie de 1,6 planete. Pana in 2050, va fi nevoie chiar de doua planete. Cresterea demografica si consumul individual sunt principalele motive ale acestei situatii.   Acest bilant ar putea fi atenuat prin contributia fiecarui locuitor: de exemplu, prin consumul unei cantitati mai mici de carne, prin efectuarea unui numar mai mic de calatorii cu avionul sau prin cumpararea unor aparate electronice mai eficiente energetic, precizeaza WWF.   Ziua mondiala a depasirii resurselor este calculata de organizatia neguvernamentalacanadiana Global Footprint Network, ce a creat de altfel si notiunea de “amprenta ecologica”.   Raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor.    Romania are una dintre cele mai mici amprente ecologice din Uniunea Europeana /UE/, echivalentul a 1,7 planete, potrivit WWF. Canada, statele din Peninsula Scandinava, Rusia, tarile Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud si unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori“, biocapacitatea lor fiind cu 150% mai mare decat amprenta lor ecologica.     Anul 2016 se anunta a fi unul record pentru cresterea temperaturii pe glob    Anul trecut s-au inregistrat pe glob cele mai mari temperaturi, precum si o crestere fara precedent a nivelului marilor si a emisiilor de dioxid de carbon,
in parte din cauza fenomenului El Nino, dar si din cauza topirii ghetarilor. Concluziile sunt cuprinse intr-un studiu publicat ieri, "State of the climate", bazat pe activitatea a 450 de oameni de stiinta.   Raportul emis anual de Administratia americana pentru oceane si atmosfera, arata ca in prezent lumea este cu 1 grad Celsius mai calda decat in perioada preindustriala, iar in mare parte cauzele sunt legate de poluarea cu gaze cu efect de sera, noteaza Reuters.   in acelasi timp, climatologii de la NASA, citati de France Presse, vorbesc despre depasirea recordului  de temperatura  in acest an, deoarece primele sase luni din 2016 au fost de departe cele mai calde din istorie.

Asadar, de pe 8 august pana pe 31 decembrie, omenirea va trai pe credit. Oamenii au atins acest plafon pentru prima data la 19 decembrie 1987, noteaza publicatia Adevarul.

Un comunicat semnat de doua dintre cele mai mari organizatii de mediu din lume, Global Footprint si World Wide Fund for Nature, (vezi aici statele creditoare si statele deficitare) anunta ca resursele de apa, de efective de animale, de peste si culturi agricole pe care planeta le poate produce pana la sfarsitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august.

In 2015, ziua in care omenirea a inceput sa traiasca pe credit a fost 13 august iar activistii de mediu au calculat ca in 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.

„Pentru acoperirea consumului, avem nevoie in acest moment de 1,6 planete”, scrie in comunicatul celor doua organizatii.

„Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apa, desertificarea, eroziunea solului, scaderea productivitatii agricole si a resurselor piscicole, disparitia speciilor de animale si defrisarile”, arata aceeasi sursa.

La aceasta situatie, cea mai mare influenta asupra degradarii planetei o au emisiile de dioxid de carbon, sustin activistii de mediu. CO2 reprezinta „60% din amprenta ecologica globala” pe care o lasa oamenii, a calculat Global Footprint.

In ultimii 46 de ani, ziua in care resursele naturale s-au epuizat a venit din ce in ce mai devreme. in 1970, a fost calculata pentru 23 decembrie. Au urmat 3 noiembrie in 1980, 13 octombrie in 1990, 4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 20 august in 2014.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In 2013 Fondul Mondial pentru Natura (WWF) estimea ca pentru satisfacerea nevoilor umanitatii, ar fi necesara mai mult de o planeta si jumatate, acum este nevoie de 1,6 planete.

Pana in 2050, va fi nevoie chiar de doua planete. Cresterea demografica si consumul individual sunt principalele motive ale acestei situatii.   Acest bilant ar putea fi atenuat prin contributia fiecarui locuitor: de exemplu, prin consumul unei cantitati mai mici de carne, prin efectuarea unui numar mai mic de calatorii cu avionul sau prin cumpararea unor aparate electronice mai eficiente energetic, precizeaza WWF.

Ziua mondiala a depasirii resurselor este calculata de organizatia neguvernamentala canadiana Global Footprint Network, ce a creat de altfel si notiunea de “amprenta ecologica”.

Raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru.

Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor.    Romania are una dintre cele mai mici amprente ecologice din Uniunea Europeana /UE/, echivalentul a 1,7 planete, potrivit WWF.

Canada, statele din Peninsula Scandinava, Rusia, tarile Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud si unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori“, biocapacitatea lor fiind cu 150% mai mare decat amprenta lor ecologica.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Anul 2016 se anunta a fi unul record pentru cresterea temperaturii pe glob

Anul trecut s-au inregistrat pe glob cele mai mari temperaturi, precum si o crestere fara precedent a nivelului marilor si a emisiilor de dioxid de carbon, in parte din cauza fenomenului El Nino, dar si din cauza topirii ghetarilor. Concluziile sunt cuprinse intr-un studiu publicat ieri, "State of the climate", bazat pe activitatea a 450 de oameni de stiinta.

Raportul emis anual de Administratia americana pentru oceane si atmosfera, arata ca in prezent lumea este cu 1 grad Celsius mai calda decat in perioada preindustriala, iar in mare parte cauzele sunt legate de poluarea cu gaze cu efect de sera, noteaza Reuters.

In acelasi timp, climatologii de la NASA, citati de France Presse, vorbesc despre depasirea recordului  de temperatura  in acest an, deoarece primele sase luni din 2016 au fost de departe cele mai calde din istorie.

 


Abonează-te pe


TAGURI
Tech
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si