In articol:
- Alegeri prezidențiale 2019. Când se votează în străinătate
- Alegeri prezidențiale 2019. Unde se votează
- Alegeri prezidențiale 2019. Când votul este declarat nul
- Alegeri prezidențiale 2019. Ce este ilegal să faci
- Alegeri prezidențiale 2019. Pe 24 noiembrie este turul doi
Un număr de 42.906 români au votat până la ora 18.00, la secţiile deschise vineri în străinătate, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), numărul acestora aproape dublându-se în trei ore, în condiţiile în care la ora 15:00 numărul lor era 21.950.
În Italia au votat deja 7.793 de persoane, în Roma, numărul votanţilor fiind 747.
În Austria şi-au exprimat votul 1.492 de cetăţeni de români. În primul tur de la prezidenţialele din 2014, pe parcursul întregii zile votaseră la secţiile de pe teritoriul Austriei 3.500 de persoane.
În Marea Britanie, până la ora 18.00 au votat 6.074 de cetăţeni români, iar în Spania până la aceeaşi oră s-au înregistrat 5.503 votanţi.
În Germania, şi-au exercitat dreptul de vot 5.974 de persoane.
În Belgia au votat deja 1.994 persoane, iar potrivit unor membrii din secţii, ritmul de vot este mai intens decât la alegerile prezidenţiale anterioare.
UPDATE 17.00: Românii din diaspora se înghesuie să voteze încă din prima zi. S-au format cozi la secțiile din Berlin și Roma.
Românii de la Bruxelles s-au așezat la coadă înainte de deschiderea urnelor pentru a vota la alegerile prezidențiale. Europarlamentarul USR-PLUS, Nicu Ștefănuță, relatează într-o postare pe Facebook că politicieni, diplomați, funcționari de la Bruxelles sau simpli cetățeni au venit încă din prima zi la urne, scrie digi24.ro.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
UPDATE ora 11:00 - Așa sunt dispuse secțiile de votare pentru diaspora. Pentru a afla care este cea mai apropiată secție de locul în care vă aflați consultați site-ul votdiaspora.ro.
Alegerile prezidențiale de anul acesta marchează două premiere. Este pentru prima dată când românii din străinătate au putut vota prin corespondență, în plus, secțiile de votare din Diasporă vor fi deschise inclusiv vineri și sâmbătă. Adică, azi este prima zi de vot pentru alegerile prezidențiale 2019 Diaspora.
Românii din Diaspora care s-au înscris până la jumătatea lunii septembrie, pentru a vota prin corespondență, au trimis deja plicurile cu opțiunile lor. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, aproape 35.000 de plicuri au fost validate până la începutul acestei săptămâni. Românii al căror plic nu a ajuns în țară vor fi anunțați, printr-un mail, să se îndrepte spre secțiile de votare, deschise începând de astăzi.
Alegeri prezidențiale 2019. Când se votează în străinătate
Votarea în România începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, anul acesta, votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, pentru ca toți românii să poată vota. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. Duminică, programul va fi între 7.00 și 21.00 (ora locală).
Programul de votare se poate extinde până la ora 24.00 dacă mai există alegători în secția de votare sau la rând în afara acesteia.
Vezi AICI lista celor 14 candidați la alegerile prezidențiale 2019 și cum arată buletinele de vot
Alegeri prezidențiale 2019. Unde se votează
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.
Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa cu o urnă specială, mobilă.
AICI găsiți lista celor 835 de secții de votare din străinătate pentru Alegerile prezidențiale 2019
Alegeri prezidențiale 2019. Când votul este declarat nul
Alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare, care îl va scana. După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa spre membrul biroului electoral care îi este indicat. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).
Alegeri prezidențiale 2019. Ce este ilegal să faci
Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare
Alegeri prezidențiale 2019. Pe 24 noiembrie este turul doi
În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.