Azilele groazei. Ce sume plăteau rudele bătrânilor pentru îngrijirea acestora la centrul din Voluntari?
Azilele groazei. Cazul bătrânilor chinuiți în azile a șocat și revoltat o țară întreagă. După ce adevărul crunt a fost scos la iveală, au avut loc demiteri din funcție, dar și închiderea unor astfel de centre de îngrijire a bătrânilor.
Azilele groazei. Sunt mii de români sunt internați la azil, în toată țara. Unii sunt prea bătrâni pentru a-și mai purta de grijă singuri, alții au suferit accidente vasculare cerebrale sau alte tipuri de accident și nu se mai pot deplasa.
Un azil se presupune a fi un centru de îngrijire a bătrânilor, nu o închisoare. Condițiile inumane la care au fost supuși bătrânii au revoltat o țară întreagă.
Ce sume plăteau rudele bătrânilor pentru îngrijirea acestora?
Oamenii și-au făcut câteva calcule. La un azil de stat, anul trecut erau costuri de 3.500 de lei pentru cei care se pot deplasa și 3.800 de lei pentru cei nedeplasabili care au nevoie de îngrijiri suplimentare. Anul acesta, prețurile au mai crescut, ajungând la 3.800 de lei prima categorie și 4.100 de lei cea de-a doua.
Deși unii preferă să vină un îngrijitor acasă, în acest caz costurile sunt nu de 3.000 de lei, ci de euro.
21 de centre sociale au fost închise. Alte 27 de centre au activitatea suspendată
Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecţie Socială și comunicatelor transmise, 2.088 de centre au fost verificate. Dintre acestea, 21 au fost închise. Acestea fiind: (Elite Senior SRL- nelicentiat; Cămin de bătrâni Senior Center SRL; Asociaţia Duta- Nelicentiat; Modul Pavilionar de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică ”Alexandra” Sector 1/ Cămin de bătrâni Amurg Liniştit/ Teomar Sante SRL), 2 în Constanţa (Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord, str Cameliei nr.
20/ Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord str Călugăreni nr. 45), 2 în Dolj (Căminul pentru persoane vârstnice Craiova/ Căminul de seniori Sf. Mina), 1 în Giurgiu (Centrul pentru viaţa independentă pentru persoane cu dizabilităţi), 1 în Hunedoara (Centrul rezidenţial pentru pesoane vârstnice Recunoştinţa-Asociaţia Pridvorul), 2 în Maramureş (Asociatia Anahelp/ SC Eliam Vavbraha SRL), 1 în Mureş (Asociatia Re-Min- Centru de Îngrijire şi Asistenţă "Căsuţa lu Min"), 1 în Neamţ (CPV Pângăraţi), 1 în Satu Mare (Serviciul Cămin pentru persoane vârstnice Argint), 2 în Teleorman (Căminul de Bătrâni Galateni/ Magnolia Aşezământ SRL), 1 în
Tulcea (Asociaţia Casa Dobrogeană Tulcea).
27 de centre au activitatea suspendată
Centrele cu activitate suspendată sunt: Arad (Centru de vârstnici Casa Bunicii Noştri), 13 din Bucureşti (Casa de tip familial Floare de Colţ DGASPC S4; Apartament de tip familial Floare de Colţ DGASPC S3; 3 unităţi rezidenţiale de tip familial DGASPC S2; CIA Floarea Speranţei Sector 3; CABR Milcov DGASPC S1; Locuinţa maxim protejată Stolnicu Vasile DGASPC S2;
Cămin privat pentru bătrâni Sfânta Cuvioasa Parascheva; Cămin pentru persoane vârstnice Sfânta Mina- privat, nelicenţiat/ Cămin pentru persoane vârstnice Nicolae Cajal/ Centrul de ingrijire si asistenta Casa Max sector 3/ Geronto Life Med Nr.10), 7 în Giurgiu, 2 în Ilfov (CPV Sf. Gheorghe şi Sf. Dumitru/CPV Trai Bun), 3 în Timiş (Fundaţia Sf. Francisc/ Casa de tip familial Sf. Arhanghel Mihai/ Căminul pentru persoane vârstnice Senior House Royal), 1 în Vâlcea (Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice).
76 de amenzi au fost aplicate, în valoarea totală de 956.000 de lei.