In articol:
Babele martie obiceiuri. Luna martie este prima lună de primăvară în care au loc tot felul de tradiții și obiceiuri. Între 1 și 9 martie perioada mai este cunoscută în tradiție și sub numele de „Zilele Babei Dochia” sau „Zilele Babelor”.
Sărbătoarea Mărțișorului este reprezentată prin firul alb-roșu împletit, culorile simbolizează noțiunile de cald și rece, și trecerea de la anotimpul rece la cel de primăvară. Tradiția este cunoscută în toată țara, dar prima dată a fost întâlnită la triburile tracice, din Albania până în Ucraina, ulterior în România, Grecia, Bulgaria și Rusia.
Citește și: Babele de Martie- Semnificația și simbolismul acestui obicei popular românesc
În Bulgaria este sărbătorită Martenita, care se bazează pe o legendă bulgară potrivit căreia Huba și fratele său Boian erau încarcerați când hanul Asparuh le-a trimis un șoim legat de ață albă pentru a-i anunța că cineva îi va salva curând.
Obiceiuri în perioada Babelor din Martie
Prima zi de primăvară vine cu tradiția ca oamenii să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie. Aceștia poartă mărțișorul din prima zi a lunii pentru a avea noroc pe tot parcursul anului și pentru a fi sănătoși și „curați ca argintul”. Mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie, considerându-se că aduce optimism, noroc, speranță și sinceritate.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
În unele zone din România, în prima zi de primăvară părinții leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Firele împletite alb și roșu nu lipsesc de la talismanul micuților. Se spune că cei mici sunt feriți de soarele puternic din vară.
Mărțișorul se poartă timp de 12 zile, și cei mici trebuie să-l lege de un copac tânăr. Dacă pomului îi vor da flori, copilul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii păstrează talismanul până când primul copac a înflorit.
Citește și: Urări de Mărțișor 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de 1 martie 2023
De 1 martie mamele tinere trebuie să poarte la gât un bănuț de argint pe care îl trag prin brânză înainte de a-l folosi. Cele care vor purta bănuțul la gât cu un fir roșu vor fi albe ca laptele și vor avea obrajii îmbujorați. Obiectul trebuie să stea la gâtul femeilor până când vor înflori primele flori ale cireșilor.
Mărțișoarele venite din partea persoanelor dragi trebuie purtate toată luna martie și după se agață într-un pom tânăr. Trebuie să își pună o dorință când își pun mărțișorul în copac și se va îndeplini.
În zona Transilvaniei mărțișorul se agață la ușile casei și la ferestrele locuinței. Se spune că acestea alungă ghinionul și aduce noroc în casele oamenilor, potrivit traditii-superstitii.ro.
Ce nu ai voie să faci în această perioadă?
Dacă mărțișorul este dat jos mai devreme decât trebuie aduce ghinion. După ce este dat jos acesta nu trebuie aruncat ci pus într-un copac fructifer pentru a aduce belșug.
E important ca mărțișorul pe care l-am purtat să nu fie aruncat, el trebuie agățat de un trandafir sau de un pom fructifer.
În satele din Transilvania tradiția spune că mărțișorul trebuie agățat la porți sau la ferestre pentru a îndrepta eventualele rele sau blesteme.
Citește și: Mărțișor 2023. Cum este sărbătorit în alte țări?
- Nu se dă cu mătura, se spune că norocul este dat afară din casă
- Nu se spală pentru că se spune că este adus înapoi gerul Babei Dochia
- Nu se calcă
- Nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că pot apărea certuri până la venirea toamnei
- Femeile care pun mărțișor în piept propriului copil nu trebuie să fie văzute de femei însărcinate pentru că se spune că bebelușul s-ar putea naște cu un semne.
Citește și: Felicitări de Mărțișor 2023. Mesaje și urări deosebite de 1 martie 2023