Soarele este mai mult decât un simplu astru ceresc care oferă căldură și lumină. Beneficiile razelor solare le poți resimți atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic, atât timp cât te expui moderat acestora. Protejarea pielii reprezintă prioritatea ta de top, iar dacă îți dorești să-i oferi îngrijirea pe care o merită, atunci iată câteva beneficii și riscuri ale băilor de soare pe care le poți lua în considerare, pentru a te putea pregăti așa cum trebuie pentru sezonul estival:

Reduc riscurile de depresie și anxietate

Timpul pe care îl petreci în casă și la birou pe perioada anotimpului rece are un efect nefavorabil asupra stării tale de sănătate emoțională. Cei mai mulți dintre noi suferim de tulburări afective sezoniere cauzate de schimbări ale nivelului de serotonină, melatonină și lumină. Iritabilitatea, nervozitatea, stresul, toate sunt efecte ale sezonului friguros care ne forțează să ne petrecem mult timp în interior.

Citeste si: Bilanț coronavirus: 1.477 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore

Este dovedit că expunerea moderată la soare favorizează creșterea nivelului de serotoninei, “hormonul fericirii” care îți oferă o stare de bine și te relaxează, ajutându-te astfel să scapi de tulburări afective sezoniere. Plimbările în aer liber și sportul practicat în natură de asemenea detensionează corpul și previn stările de agitație și anxietate.

Întăresc sistemul imunitar

Un sistem imunitar sănătos înseamnă un individ binedispus. Printre cele mai importante vitamine de care corpul are nevoie se află și vitamina D, care este necesară pentru bună funcționarea sistemului imunitar. Expunerea corespunzătoare la soare este dovedită a fi terapeutică, întrucât pielea poate produce astfel vitamina D. Helioterapia (sau terapia cu lumina soarelui) are efecte pozitive asupra oricărui om, fie el sănătos sau suferind.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Boala de care suferă Elena Udrea. Din acest motiv zice că nu poate sta în arest

Ține cont că expunerea la razele soarelui trebuie să fie moderată și că trebuie să-ți protejezi pielea. Nu uita să folosești produse de protectie solara cu SPF cât mai ridicat, în funcție de tipul tău de piele, și să adaugi în alimentația ta și suplimente cu vitamina C. Aceasta  ajută pielea să lupte împotriva factorilor externi care ar putea afecta corpul și cauza diferite afecțiuni.

Ameliorează și previn bolile osoase

Așa cum am menționat și mai sus, expunerea la soare facilitează producerea de vitamina D în corp. Pe lângă beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar, ajută corpul să regleze depunerile de calciu din oase. Cu alte cuvinte, această vitamină joacă un rol important în menținerea sănătății osoase și te protejează de dureri articulare și osteoporoză.

Indicații pentru expunerea corectă la soare

Chiar dacă băile de soare aduc beneficii atât pe plan fizic, cât și emoțional, acestea prezintă și câteva riscuri pe care este de preferat să le iei în calcul. Câteva sfaturi utile pentru practicarea în siguranță a helioterapiei sunt următoarele:

 

  • Folosește creme cu SPF cât mai mare și acoperă-ți tot corpul, inclusiv mâinile, picioarele și buzele;
  • Adăpostește-te la umbră când simți că ești prea înfierbântat;
  • Hidratează-te din plin;
  • Evită expunerea la soare în intervalul orar 10:00-16:00.

 

Dacă statul la soare nu este o activitate pe placul tău, însă tot îți dorești să-i oferi organismului tău toate beneficiile acestuia, poți opta pentru practicarea în aer liber a majorității activităților tale, precum plimbările în aer liber, picnicurile sau exercițiile sportive.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Majoritatea studiilor demonstrează că helioterapia oferă o multitudine de beneficii corpului uman, însă există și riscuri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te expui soarelui. Pentru o experiență sigură în bătaia soarelui, protejează-ți pielea cu creme cu SPF și hidratează-te pentru a te putea bucura de un corp și o minte sănătoase.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si