„Îngreunează creditarea pentru că au interesele lor, dau credit e cum vor ei, nu că respectă legea.”

„Să facă cartel! Cum au făcut cartel și cu aplicarea dobânzilor discriminatori.”

„Care sunt dobânzile în Europa și care s dobânzile în România. Aceeași bancă în România ridică dobânzile la maximum, iar în Europa au fost mai lejere.”

Nemulțumirea oamenilor a fost auzită și de Consiliul Concurenței.

Pentru inspectori pare din ce în ce mai clar că la mijloc ar exista o înțelegere între instituțiile care ar trebui să faciliteze accesul la credite.

Citește și: Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024. Lista pe care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament

Diana Buzea, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Consiliul Concurenței a făcut verificări la 10 bănci comerciale din țară, la biroul de credit, dar și la asociația română a băncilor. Toate sunt suspectate că ar fi avut o înțelegere în ceea ce privește scorul pe care un client îl primește atunci când vrea să acceseze un credit, astfel și cei care voiau să facă o refinanțare puteau fi refuzați.”

, transmite Diana Buzea, reporter Kanal D.

Președintele Consiliului Concurenței spune că înțelegerea suspectată ar porni de la biroul de credit, care stabilește scoringul clienților împrumutați la bănci.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Dacă a încercat, a cerut ofertă de la mai multe bănc, este depunctat. Are un profil de risc crescut și în felul acesta unii clienți ajung să nu mai fie eligibili pentru credit.

Unii clienți nu mai primesc credite, în felul ăsta nu se pot muta de la o bancă care are dobânzi mai mari, la o bancă care ar putea oferi condiții mai bune.”

Amenzile se pot ridica până la 10% din cifra de afaceri anuală

Cu alte cuvinte, din cauza scoringului de la Biroul de credit, unii pot obține credit doar de la anumite bănci, în timp ce aceia care doresc o refinanțare nu o mai pot face. Dacă se dovedește că suspiciunea e reală, amenzile date se vor ridica până la 10% din cifra de afaceri anuală.

„Oricum ei câștigă întotdeauna cu creditele.”

„De la o rată de 150 de euro, am ajuns într-un an de zile direct la 200! Se fac multe șmecherii.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Parlamentarii speră ca problema să se rezolve legislativ. Guvernul deja a anunțat că are în plan o supra-taxare a băncilor, pentru a mai domoli dobânzile.

Daniel Zamfir, senator: „În toată Europa băncile au fost sancționate, fie pentru înțelegeri, fie pentru evaziuni fiscale. Numai în România, în atâția ani de zile, nu s-a întâmplat nimic. Cred că cel mai firesc mod de impozitare este cel de a impozita pe diferența între dobânda la depozit și dobândă la credit. Evident există și această propunere de impozitare a cifrei de afaceri este încă în discuție.”

Măsura la care se referă politicianul reprezintă o taxă de 1% pe cifra de afaceri, separată de impozitul pe profit, o propunere care ar trebui să se regăsească în noul pachet fiscal ce va ajunge pe masa Executivului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si