O nouă lege a fost adoptată de Senat. Familiile care au minim trei copii, pot primi 7350 de euro de la stat. Banii sunt nerambursabili și se adresează celor care vor să-și achiziționeze o mașină nouă.

Programul se intitulează „Un autoturism pentru fiecare familie” și este adresat în special celor care au minim trei copii. Votul decizional a aparținut deputaților.

Pentru ca Senatul a adoptat acest act conform art.

75 alin. (2) din Constituție, decizia finală cu privire la implementarea acestei măsuri va aparține Camerei Deputaților.

Citeste si: Ce taxe trebuie să plătești în 2021 dacă îți cumperi o mașină second hand din Germania

„Având in vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente in vederea stimularii natalitatii pentru stoparea crizei demografice din Romania si totodata necesitatea stimularii achizitionarii unor autovehicule noi de minim 7 locuri, mai putin poluante, se impune adoptarea programului "UN AUTOTURISM PENTRU FIECARE FAMILIE", vizeaza facilitarea accesului persoanelor fizice care au in intretinere/ingrijire 3 sau mai multi copii, la fmantari nerambursabile pentru achizitionarea de autoturisme noi cu poluare redusa EUROS sau EUR06", arata initiatorii in expunerea de motive.

În ce constă programul „Un autoturism pentru fiecare familie”

bani de la stat pentru o mașină nouă
Legea se aplică pentru familiile care au minim trei copii.[Sursa foto: PixaBay]

Persoanele fizice care au 3 copii sau mai mulți în întreținere sau îngrijire vor putea accesa o sumă de 35.000 de lei (7350 de euro) pentru a cumpara o mașină. Banii se acordă, însă, doar pentru un autovehicul cu 7 locuri.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Accident cumplit. 23 de oameni au murit pe loc, după răsturnarea unui camion

„Consideram ca lipsa unei oferte de finantare adecvate familiilor numeroase in ceea ce priveste sectorul auto, afecteaza nivelul de trai al populatiei. De cele mai multe ori, alegerea unei masini are la baza rationamente estetice si financiare. Insa atunci cand apar copiii, conteaza foarte mult alegerea unei masini care asigura atat confortul si cat si siguranta pentru intreaga familie. In functie de nevoi si scopul utilizarii masina poate fi cel mai bun partener, mai ales daca familia este mai numeroasa si este nevoie de o masina care poate oferi un spatiu generos si un confort sporit", mai spun semnatarii Programului de finantare "Un autoturism pentru fiecare familie".

Cei 35.000 de lei se acordă pentru un autovehicul nou cu norma de poluare Euro 5 sau Euro 6.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi cei 7350 de euro de la stat

Persoanele care vor să-și achiziționeze o mașină nouă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • fii cetatean roman, cu domiciliul in Romania;
  • sa ai in intretinere/ingrijire 3 sau mai multi copii;
  • nu inregistrezi obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
  • nu inregistrezi restante la plata altor credite bancare;
  • iti asumi prin cerere si contractul de finantare nerambursabila ca vei achita valoarea contributiei proprii, reprezentand
  • diferenta de pana la pretul de vanzare a autovehiculului cumparat.

Conform art. 2, lit g) contribuția proprie înseamnă cheltuielile efectuate de către beneficiar, după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, pentru achiziția unui autovehicul EURO5 sau EUR06 de minim 7 locuri, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, prin virament bancar către persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor, susținută de către beneficiar din surse financiare proprii.

Banii vor fi acordați de către Guvernul României prin decontare din suma integrală plătibilă pentru autoturismul ales.

Este important să reținem ca Ghidul de finanțare va fi realizat de Ministerul Finanțelor Publice prin emiterea unui Ordin în acest sens. Doar în baza acestui act va putea fi accesat programul propus de UDMR.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, așadar deputații vor avea votul decizional.

Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea Președintelui României și de publicarea în Monitorul Oficial!

Punctul de vedere al Guvernului nu a fost oferit.

Procedura de urgență nu a fost solicitată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si