Un bărbat, de 43 de ani, a obținut autorizaţie să se sinucidă asistat. Ce au decis autoritățile
Un bărbat tetraplegic, în vârstă de 43 de ani, a obținut pentru prima oară în Italia autorizaţia să se sinucidă asistat.
În Italia va avea loc un prim caz de sinucidere asistată. Această practică era pasibilă până acum de cinci până la 12 ani de închisoare. Mario- un nume fictiv- „a obţinut într-un sfârşit avizul Comitetului de Etică care a confirmat, în urma unor verificări a condiţiilor efectuată de către o echipă de medici specialişti(...), că îndeplineşte criteriile de acces legal la sinuciderea asistată”, a
Citeste si: Doi copii de la un centru de plasament din Galați au fost agresați sexual de un bărbat
În prezent, italienii pedepsesc ajutarea sinuciderii cu închisoarea de la cinci la 12 ani, însă Curtea Constituţională a introdus în 2019 o excepţie cu privire la „pacienţi menţinuţi în viaţă prin tratament (...)şi atinşi de o patologie ireversibilă, o sursă a unei suferinţe fizice şi psihologice pe care le consideră de nesuportat, dar care sunt însă capabili să ia decizii libere şi conştiente”.
Citeste si: Crima pasionala urmata de sinucidere
Mario are 43 de ani și este șofer pe TIR. El a devenit tetraplegic în urmă cu zece ani, în urma unui accident rutier în care i s-a rupt coloana vertebrală.
Bărbatul a cerut de mai multe ori autorităţilor santare regionale din Marche (centru), unde locuieşte, să-i autorizeze accesul la sinuciderea asistată.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
Autoritățile i-au refuzat până la intervenţia unei echipe de avocaţi din cadrul Asociaţiei Luca Coscioni.
„Mă simt mai uşor. Nu mai am toată tensiunea acumulată în aceşti ani”, a declarat el, citat de asociaţie.
Modalitatea concretă şi data acestei sinucideri rămân de stabilit.
Hotărârea Curţii Consttuţionale din 2019 a reprezentat un adevărat cutremur în Italia, o ţară cu o puternică tradiţie catolică, în care Biserica Catolică este în ccontinuare influentă.
Însă Curtea a lăsat un vid juridic prin faptul că a declarat ilegal doar un articol din Codul Penal care pedepseşte persoanele care ajută într-o sinucidere asistată, însă a enumerat condiţiile ca aceasta să fie legală.
Legiuitorul nu a adoptat încă o lege specifică prin care să integreze această hotărâre, iar Asociaţia Luca Coscioni a lansat o petiţie în favoarea unui referendum pe tema legalizării eutanasiei în Italia şi a strâns peste 750.000 de semnături.
Un referendum, în vederea organizării căruia sunt necesare 500.000 de semnături, vizează să revină asupra legii care interzice sinuciderea asistată.
Un referendum în acest sens ar putea avea loc în 2022.