Somnul aduce multe beneficii organismului. Mai multe studii au demontrat că un somn realizat corect îmbunătățește starea de sănătatea în mod considerabil.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale somnului este îmbunătățirea memoriei. Iată pașii care trebuie respectați pentru a avea un somn odihnitor!

Cum putem avea un somn odihnitor

Se pare că un somn odihnitor trebuie realizat având în vedere mai multe aspecte.

Potrivit informațiilor transmise de csid.ro, una dintre cele mai importante reguli în a obține un somn perfect este un program de dormit. Specialiștii recomandă să existe o oră stabilită de merge la somn, dar și de trezire.

Un alt factor care îmbunătățește somnul este practicarea unui sport, dar și statul în lumina naturală/soare pentru cel puțin jumătate de oră pe zi.

Citește și: VIDEO De ce s-ar fi prăbușit blocul din Istanbul? Un oficial din Turcia a spus că ultimul etaj al imobilului ar fi fost construit în mod ilegal

Beneficiile somnului asupra organismului

[Sursa foto: istockphotos]

Nicotina, cofeina, alcoolul și mesele copioase nu ar trebui consumate înainte de somn. Acestea pot dăuna considerabil somnului.

Pentru un somn odihnitor și relaxant, specialiștii recomandă evitarea dispozitivelor electronice. Un efect bun îl aduce citirea unei cărți sau timpul petrecut cu gândul la lucrurile care vă fac fericiți și recunoscători. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

La un somn odihnitor contribuie semnificativ și mediul. Se pare că somnul devine mai profund dacă în cameră sunt 18 grade Celsius și întuneric.

Câte ore trebuie să dormim pentru a ne odihni cum trebuie, în funcție de vârstă?

Somnul odihnitor se obține diferit, în funcție de vârsta pe care o avem. Dacă un bebeluș are nevoie de cel puțin 14 ore de somn pe zi, un adult se odihnește în nouă ore.

Specialiștii au arătat că bebelușii au nevoie de cel puțin 14 ore de somn, în mai multe perioade, pe parcusul zilei pentru a se dezvolta corespunzător. Sugarii și copii mici au nevoie să doarmă până la 11-12 ore pe zi.

Pentru presșcoli, somnul odihnitor se rezumă la 10-13 ore, program care scade până la 9-11 ore de somn când ating vârsta școlii primare.

Adolecenții se pare că au nevoie de 9-10 ore de somn odihnitor, pe zi. 

Somnul odihnitor pentru adulți se rezumă la 7-9 ore de somn pe zi, în timp ce persoanele în vârstă au parte de un somn odihnitor care durează mai puțin de 7 ore, în unele cazuri.

Beneficiile unui somn odihnitor asupra organismului

Un somn odihnitor poate deveni un medicament pentru organism. Specialiștii au demonstrat că somnul, dacă este realizat în condiții potrivite, aduce numeroase beneficii organismului, potrivit aceleiași surse.

Cel mai important beneficiu adus de un somn odihnitor este îmbunătățirea memoriei și a performanței. Se pare că somnul întrerupt, fără un program stabilit, afectează cu timpul atât memoria, cât și performața, care sunt puternic corelate cu funcțiile creierului.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citește și: VIDEO Ce este apneea în somn? Cum poate fi tratată și ce alte probleme grave poate provoca

Beneficiile somnului asupra organismului

[Sursa foto: istockphotos]

Un alt beneficiu al somnului odihnitor este riscul mai mic de creștere în greutate. Lipsa somnului produce un nivel mai mare de grelină, hormonul foamei, care crește pofta de mâncare, ceea ce duce în timp la formarea unui stil de viață nesănătos.

De asemenea, somnul reduce semnificativ riscul apariției bolilor de inimă. Somnul bun și odihnitor scade riscul de apnee și îmbunătățește starea în care funcționează inima.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si