Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Doamna Codruta Davidas este doar unul dintre oamenii minunati care se ocupa pentru ca aceasta cetate din Calnic sa arate asa cum arata.

"Fabulos! Arata de-a dreptul extraordinar, o pastrati cum nu se poate mai bine. Felicitari pentru asta!"

Cetatea Calnic a fost inclusa pe lista Patrimoniului UNESCO in anul 1999.

Codruta Davidas, custode Cetatea Calnic: Cetatea Calnic, la inceput, a fost construita ca resedinta nobiliara, in 1269, secolul XIII. Cel mai important, turn ul Donjon, era locuinta nobilului.  In 1430, ultimii descendenti ai nobilului, se muta in satul Vingard si vand cetatea satenilor. Satenii transforma cetatea in cetate de aparare. Se inalta turnul Donjon cu inca doua nivele, se transforma in turn de aparare, se construieste capela, se construiesc camari de jur imprejur.

"In cetate, satenii se retrageau cand erau atacati, se retrageau toti in cetate si  fiecare familie avea camaruta lor si pentru provizii si pentru ei, cand se retrageau.
S-a pastrat in continuare crama. Da… S-a construit inca un zid de aparare si intre cele doua ziduri era un sant cu apa. Da. Turnul Portii si Turnul-Clopotnita astazi si un turn de aparare la Sud"


"In 1995, cetatea a fost preluata de Asociatia Culturala Ars Transilvania.  Pana la Revolutie, sasii din sat foloseau Turnul-Clopotnita, trageau clopotele pentru biserica; si biserica era folosita iarna, e mai mica.
"


Bisericuta a fost construita cand a fost preluata de sateniii.  Nu se mai slujeste, deorece nu mai sunt sasi, iar biserica e biserica evanghelica. In sat mai este un singur sas, care locuieste permanent. Bisericuta este folosita pentru o expozitie de icoane acum

"E curata terapie sa vii si sa te plimbi prin acest melanj extraordinar de piatra, putin lemn si verdeata, cat cuprinde. Gradinile asa au fost dintotdeauna, inca din vremea in care era cetate taraneasca sau ulterior li s-a dat forma asta? Da, da."


George Mihai: Tot un turn dar cu alt rol decat cel al cetatii din Calnic, vegheaza aici, asupra uneia dintre cele mai frumoase case de oaspeti din intreaga Transilvanie. Pe langa ospitalitatea gazdelor, bucatele bune si confortul oferit, se spune ca peisajul care ti se asterne la picioare de-acolo, de sus, face toti banii! Sa-l vedem!...

"Cum va spuneam, bucate bune, ospitalitate si-un peisaj de milioane de jur imprejur, oriunde te-ai uita aproape ca-ti vine sa faci o fotografie. Sarut-mana, doamna Ani! Bine v-am gasit!

Anna Schuster, administrator pensiune Garbova: Bine ati venit!

Mmm… si-o tuica buna, de Ardeal.

"E o frumusete si vin cu mare drag aici la lucru, practic ma simt ca acasa. A doua casa, sa spun asa.
Deci si dumneavoastra, cand plecati la lucru, plecati de fapt intr-o mini vacanta"

"Asa este!"

"Ce-mi recomandati sa incerc din tot platoul asta traditional?"

"Este slanina taraneasca, care este cea mai… Slanina care se tinea candva prin turnurile bisericilor. Da, asa este.E o toba de casa facuta. Toba. Branza de oaie foarte proaspata. O rosie, o ceapa. Neaparat, ca-i de sezon. Uitati ca la o ceapa ma-nfig si vreau sa gust mai intai din asta. Da, foarte buna!


O zona foarte frumoasa. Ne dezvaluie un peisaj extraordinar. De fapt, pentru asta cred ca evadeaza oamenii, sa vina, sa stea sa-i uite Dumnezeu, cum se spune, la o masa, cu un pahar cu vin, contempland natura. Da, asa este. O zona bogata, frumoasa? Da, este foarte bogata, vin multi straini. Bogata in traditii. In traditii, asa este. Mai sunt ceva sasi dar din pacate foarte multa lume a plecat. Important e ca acei putini, care sunt, sunt atat de buni incat tin locul celorlalti si povestesc despre ei, asa cum este doamna Ani. Da, si ei revin foarte mult vara, mai putin iarna.

Asa, noi am vizitat astazi o singura cetate. Sunt sigur ca fiecare cetate si fiecare biserica fortificata, din toate satucele acestea insirate printre dealuri are povestea sa si farmecul sau. Da, asa este. Cred ca o simpla plimbare pe ulicioare te duce inapoi in timp. Da, da.

Uite, stai, admiri o stana de departe, un satuc transilvanean, povestesti cu oamenii, te odihnesti, te ospatezi si cu siguranta ai amintiri cat pentru o viata! Doamne'ajuta, sarut-mana, sa ne revedem cu drag! Doamne'ajuta!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si