Pe 10 noiembrie are loc Black Friday 2023.  Aceasta este ziua cu cele mai mari și cele mai multe reduceri din an, când oamenii se înghesuie să prindă bunuri de calitate la prețuri mici, reduse uneori chiar și cu 80%.

Cu ocazia zilei Black Friday, care de mai mulți ani se întinde, de fapt, pe întreg parcursul lunii noiembrie, în funcție de magazine, oamenii au ocazia de a-și cumpăra produsele mult visate.

Cele mai populare și mai mari reduceri au loc, în general, la produsele tip electrocasnice, îmbrăcăminte, cosmetice și gadgeturi.

Celebra zi denumită Black Friday a apărut pentru prima dată în America, iar potrivit tradiției americane, Black Friday se organizează în a patra zi de vineri a lunii noiembrie, după Ziua Recunoștinței. Apoi, după ce toată lumea și-a făcut cumpărăturile mult visate, își poate îndrepta atenția către sărbătoarea Crăciunului. Ziua de Black Friday este un aliat de nădejde în perioada sărbătorilor de iarnă.

Totuși, este de menționat faptul că Black Friday nu a fost întotdeauna așa cum îl știm astăzi. Istoria acestei zile este interesantă și captivantă. Îți prezentăm un scurt istoric al zilei de Black Friday, ziua cu cele mai multe reduceri din an.

Black Friday 2023

Black Friday este ziua cu cele mai mari reduceri din an

[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Black Friday 2023: Recomandări utile pentru cei care vor să își cumpere produse la reducere

Un scurt istoric despre Black Friday 2023. Este ziua cu cele mai multe reduceri din an!

Ziua de după Ziua Recunoștinței a fost denumită „Black Friday” deoarece foarte mulți oameni se înghesuiau la cumpărături, iar în unele cazuri au existat și evenimente nefericite. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Departamentul de Poliție din Philadelphia a „botezat” această zi cu numele cunoscut la nivel global pentru a descrie haosul care se petrecea după Ziua Recunoștinței, când foarte multă lume își dorea să cumpere produse foarte reduse. Pe lângă faptul că se crea haos în magazine în această zi, traficul pietonal și auto din centrul orașului Philadelphia era dezastruos. 

Numele „Black Friday” a fost înregistrat pentru prima dată în anul 1966 de către Earl Apfelbaum, potrivit historia.ro

La acea vreme, cuvântul „negru” nu a avut o conotație pozitivă, ci mai degrabă una negativă. Un exemplu în acest sens este atunci când mai mulți jurnaliști au numit ziua de 19 octombrie 1987 Black Monday sau Lunea Neagră. Aceea a fost ziua în care Dow Jones Industrial Average, unul dintre cei mai cunoscuți indici bursieri din lume, a scăzut cu aproximativ 22%. Această zi a înregistrat cea mai mare scădere în istoria pieței de valori.

În „portofoliul” zilelor negre se adaugă și Joia Neagră, care a avut loc la data de 24 octombrie 1929, aceasta fiind și ziua care a semnalat începutul marii crize economice de la acea vreme. În următoarea săptămână a existat Marțea Neagră, când piața bursieră a pierdut aproximativ 11%.

Între toate aceste zile negre, Black Friday sau Vinerea Neagră este o zi întru totul pozitivă, mai ales pentru comercianți.

Este cea mai profitabilă zi din an pentru aceștia. Pentru a reflecta succesul vânzărilor din această zi, ei s-au folosit de celebrul nume pe care îl știm astăzi.

Black Friday 2023

Black Friday 2023 are loc pe 10 noiembrie în România

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Sărbătoarea Reducerilor: Black Friday la Altex, în perioada 2 noiembrie – 22 noiembrie în magazinele fizice și online!

Cele mai cunoscute incidente petrecute de Black Friday, din cauza febrei reducerilor

Se pare că în anul 2012, reducerile magazinului Walmart au creat o adevărată isterie. Doi oameni au fost împușcați în fața unui astfel de magazin din Tallahassee, Florida. Cei doi se luptau pentru un banal loc de parcare.

În anul 2011, tot într-un magazin Walmart, de data aceasta din Los Angeles, o femeie a pulverizat cu piper mulțimea, pentru a ajunge la o consolă Wii, redusă cu 60%.

În anul 2010, tot la un magazin Walmart, din Sacramento, mai mulți oameni au forțat intrarea în magazin, înainte ca acesta să fie deschis. Angajații au fost nevoiți să evacueze locul.

Încă un caz dramatic și probabil unul dintre cele mai grave, s-a petrecut în anul 2008, când un angajat al Walmart, în New York, a fost călcat în picioare fără milă de către mulțimea care vâna reduceri. Atunci, 11 clienți ai magazinului au fost răniți, printre care și o femeie însărcinată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si