Parca s-ar fi abatut potopul peste statiunea Ocnele Mari din Valcea. In oras, drumurile pietruite sunt ca bombardate.
Pe ici, pe colo...se mai zareste cate un petic de asfalt, iar tevile de apa si canalizare zac de-a valma prin santuri.
Mihai Patru, primarul orasului Ocnele Mari:
"Stadiul lucrarilor de apa-canal in Ocnele Mari s-au oprit, datorita faptului ca nu mai sunt finantari.
Ca intr-un catun uitat de lume traiesc bietii oameni. In plus, se plang ca orasul a fost invadat de caini fara stapan si se tem si sa iasa din case.
"Cu cainii... este o problema generala in tara. Nu mai sunt ce-a fost. Au mai luat hingherii, i-a mai dus spre adaposturi. Dar sunt acel tranzit care apare nu stii de unde cate un caine... care nu poti sa le tii acel...
Sa nu ne pierdem, insa, in detalii si sa revenim la... investitii. Sau, mai degraba, la lipsa lor!
Daca drumurile nu au fost asfaltate, aceeasi soarta o au si cladirile istorice lasate de autoritati in paragina. Cel mai bun exemplu este aceasta biserica veche, care a ramas abandonata. Mai are putin si se prabuseste.
"Poarta hramul Maica Domnului" "Undeva pe un perete era scris in chirilica.
E revoltator ca o statiune sa ajunga intr-un asemenea hal, de vreme ce aici erau pe vremuri stranduri cu apa sarata si baze de tratament. Iar salina atrage inca turisti.
Din pacate, autoritatile n-au fost in stare sa profite si sa dezvolte orasul. L-au lasat sa se cufunde intr-o crunta degradare.
Intrebat despre proiectele de investitii in turism, ascultati ce raspuns halucinant ne da edilul!
Strandul cu apa sarata s-a privatizat de un an... si nu mai arata chiar deplorabil. Doar ca, putinii turisti care vin, se balacesc si... atat! Altceva n-au ce sa faca.
"Pe vremuri erau casutele aici. Acum sunt o ruina efectiv... Si pavilionul central si cantina"
Daca vointa nu e, nimic nu e. Dovada ne vine dintr-un sat din VASLUI, pe care primarul l-a transformat intr-o adevarata atractie.
Cu bani de la buget a fost construit un strand care rivalizeaza cu cele din marile orase si care e magnet pentru tineri.
"Super la Padureni. Mai bine ca la oras. An de an venim aici. Mai ieftin, mai bun"
"Efectul a fost deosebit. Nu numai ca s-a amortizat cheltuiala in 3 ani de zile, dar este un loc de agrement, indragist nu numai de localnici"
"Este un loc unde oamenii vin sa se recreeze, sa practice un sport nou, inotul"
Cu bani europeni s-au asfaltat aproape toate ulitele, a fost facut un sistem de apa si canalizare, altul de colectare a deseurilor si au fost modernizate scoala si dispensarul si s-au construit terenuri de sport. Parcurile au fost modernizate, iar in gradina amintirilor unde totul e rustic, te simti ca in rai. Bancile, umbrelele din paie, foisoarele si cabanutele... toate s-au facut in atelierele de tamplarie din sat, deci fara prea mari cheltuieli.
In tot acest timp, comunele transformate peste noapte in orase viseaza sa redevina ce-au fost o data. Maine, intr-un alt episod al campaniei "Blestemati sa fie oraseni" vorbim despre localitatile in care au fost organizate referendumuri in acest sens. Dar degeaba!