Pe 24 noiembrie 2024, românii de pretutindeni își aleg președintele pentru următorii cinci ani. Ce incidente se întâmplă la urne, în ziua alegerilor prezidențiale?

Încă de pe 23 noiembrie, polițiștii s-au confruntat cu incidente neplăcute. Mai multe cazuri de propagandă electorală au fost sancționate, având în vedere încheierea campaniilor electorale.

Incidente alegeri prezidențiale 2024

Sancțiuni pentru propagandă electorală, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale

În județul Botoșani, campania electorală a continuat și pe 23 noiembrie, deși, conform legii, era interzis. Polițiștii au intervenit în cazul mai multe cazuri, după ce au observat în mediul online mai multe persoane care postau conținut cu caracter electoral, cum ar fi încurajarea vreunui candidat sau expunerea preferințelor.

Polițiștii au aplicat, în aceste condiții, contravenții de 7.500 de lei, în șașe din cele 11 cazuri confirmate de continuarea a propagandei electorale.

Citește și: Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real

"Angajații Ministerului Afacerilor Interne au preluat în pază cele 433 de secții de votare din județul Botoșani, fără incidente.

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au început misiunea de pază și protecție a acestora.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

Până în acest moment la nivelul județului nostru au fost înregistrate 22 de semnalări de continuare a propagandei electorale, dintre care 11 nu s-au confirmat, cinci sunt în curs de verificare, iar în șase dintre cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 7.500 de lei.

Incidentele electorale vizau postarea pe rețelele de socializare a unor mesaje cu caracter electoral, deși acest lucru este interzis.Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”

Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.

Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate și pe parcursul acestei nopți pentru prevenirea și gestionarea oricărui tip de incident care are legătură cu procesul electoral", au transmis autoritățile din Botoșani.

Citește și: Unde votez la alegerile prezidențiale: Lista secțiilor de votare 2024. Scrie CNP-ul tău aici și află care este secția la care ești arondat

Situția a fost asemătoare și în județul Dolj.

Autoritățile s-au confruntat cu campania electorală continuată în online și au intervenit în 11 cazuri. În trei dintre acestea, autoritățile au aplicat sancțiuni, urmând ca în celelalte să continue cercetările.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

"În ultimele 24 de ore, poliţiştii doljeni au efectuat verificări cu privire la 11 cazuri de continuare a campaniei electorale în mediul online.

În 3 din aceste situații au fost aplicate sancțiuni contravenționale( o amenda și două avertismente), iar în celelalte 8 situații se continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor aspectelor pentru individualizarea faptei, urmând ca la finalizarea acestora sa fie dispuse masuri legale", au transmis autoritățile din Dolj.

Secție de vot, în flăcări, în Dâmbovița

Secția de vot nr. 333, aflaată în incinta căminului cultural din localitatea Puntea de Greci, a fost cuprinsp de flăcări sâmbătă seara. Incendiul a distrus acoperișul clădirii, iar de mutarea secției de vot s-au ocupat Instituția Prefectului Dâmbovița și Autoritatea Electorală Permanentă – Direcția Județeană Dâmbovița. Buletinele de vot au reușit a fi salvate din flăcări.

„În județul Dâmbovița a fost înregistrată o sesizare referitoare la producerea unui incendiu la acoperișul căminului cultural din localitatea Puntea de Greci.La fața locului s-au deplasat polițiștii Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești și pompierii din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, pentru asigurarea măsurilor de siguranță publică și lichidarea incendiului.Garda de Intervenție Vișina acționează cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, Detașamentul de Pompieri Găești intervine cu două autospeciale de stingere, iar Detașamentul de Pompieri Titu intervine cu o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțimi”, a transmis Centrul Județean de Comunicare.   

Buletine de vot ștampilate înainte de alegeri, în diaspora

George Simion, candidat AUR, a identificat la secția de vot din Watford, Marea Britanie, patru buletine de vot deja ștampilate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si