“Boala cronica de rinichi este mult timp asimptomatica, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este descoperita tarziu, cand bolnavii au ajuns deja in insuficienta renala cronica avansata. Rinichiul este un organ complex ce indeplineste atat functia de excretie a organismului, produsii toxici de la nivelul sangelui fiind filtrati la nivel renal si eliminati prin urina, dar si functia endocrina, rinichii secretand o serie de hormoni cum sunt: renina, bradikinina, care are rol vasoactiv, eritropetina, ce detine un rol in stimularea formarii globulelor rosii etc.'',

subliniaza medicul internist Corina Nedelcu pentru Gandul.

Patologia renala poate fi primara, poate afecta structural rinichiul – litiaza, infectiile, tumorile, boala polichistica renala etc. sau secundara unor afectiuni sistemice – diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii sistemice etc.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

“Colica ureterala apare ca o durere localizata initial lombar, ce migreaza pe traiectul ureterului, si radacina coapsei. Este insotita de agitatie si lipsa unei pozitii antalgice, simptome urinare, uneori varsaturi, si pareza intestinala reflexa. Cauza este obstructia ureterului prin material de natura litiazica, cheaguri, infectie sau tesut renal necrotic.

Colica renala aparuta prin distensia bazinetului sau capsulei renale este durerea surda, difuza, uneori intensa, localizata in unghiul costovertebral, posibil extinsa in ultimul spatiu intercostal posterior.

Apare in cazul obstructiei ureterale proximale sau al pielonefritelor’’, afirma dr. internist Corina Nedelcu.

Asocierea durerii cu febra sau frisonul, astenie fizica, lipsa poftei de mancare, greata sau varsaturile sugereaza o infectie la nivelul rinichiului- pielonefrita sau glomerulonefrita, diagnostic ce trebuie sustinut de investigatiile paraclinice necesare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si