Boala care face ravagii în rândul româncelor! Mii de femei mor anual din cauza ei! Suntem pe locul 1 la mortalitatea provocată de această afecțiune!
O statistică a groazei o putem numi. România se situează pe locul 1 în Europa la cazurile de cancer de col uterin, numărul persoanelor care suferă de această boală fiind de zece ori mai mare decât în alte țări.
Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar rata de mortalitate este uriașă, fiind de patru ori peste media europeană.
"Cancerul de col uterin reprezinta, in tara noastra, o prioritate de sanatate publica. Avand in vedere statisticile la nivel national, consideram ca este foarte important ca mesajul nostru sa ajunga la toate femeile din Romania si sa le furnizam cat mai multe informatii despre cum se pot feri de aceasta boala.
Testarea Babes-Papanicolau poate ajuta mii de femei sa intervina la timp, fapt dovedit de programele de screening consolidate care se desfasoara in toata lumea (…) Avem peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in Romania, aproape 2.000 de decese pe an.
Suntem in tara lui Babes-Papanicolau (test inventat de medicul Aurel Babes si perfectionat de dr. Georgios Papanicolaou, n.r.) si ne mandrim foarte tare si, cu toate acestea, incidenta si mortalitatea sunt de aproape patru ori mai mari decat media Uniunii Europene si tot de atatea ori mai mare decat media OMS care cuprinde si statele foste sovietice", a aratat Camern Ungurean, coordonatorul programului national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, citata de Agerpres.
Cele mai expuse la acest tip de cancer sunt femeile care își încep viața sexuală mult mai devreme și care au mai mulți parteneri sexuali. Infectia cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV) este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.
Simptomele apar de obicei târziu, această boală instalându-se în corp practic fără niciun semnal de alarmă.
Cele mai des întâlnite simptome sunt sângerările vaginale anormale, durerile intense și secrețiile vaginale anromale ce au un miros neplăcut și chiar provoacaă dureri în timpul urinării
Acest tip de cancer este unul extrem de invaziv, iar tratamentul este unul chirurgical ce implică histerectomie, de multe ori însoțită de radioterapie.
În cazuri extrem de rare sunt recomandate și ședințele de chimioterapie.
România se află pe primul loc în acest top pentru că majoritatea pacientelor care se îmbolnăvesc nu au o igienă intimă corectă, multe dintre aceste femei nu merg constant la ginecolog și nici nu își fac periodic acele teste obligatorii ce pot duce la depistarea incipientă a bolii.