Close sidebar
Close sidebar

Boboteaza 2023. Ce este bine să se dea de pomană în această zi de mare sărbătoare

Boboteaza 2023. Boboteaza este o sărbătoare cu o importantă semnificație religioasă. De asemenea, există multe tradiții și superstiții de Bobotează, pe care oamenii le respectă și în prezent. Iată care sunt cele mai importante tradiții și ce trebuie să se dea de pomană în această zi!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Boboteaza 2023. Anual, pe data de 6 ianuarie, creștin ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, momentul în care Mântuitorul Hristos a fost botezat în râul Iordan. 

Ce este bine să se dea de pomană de Bobotează?

De Bobotează, tradiția spune că este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți, dar și ca act de milostivenie pentru ajutorarea celor vii.

Piftia, grâul fiert și vinul roșu care, potrivit tradiției, nu trebuie să lipsească de pe masa creștinilor în data de 6 ianuarie, este bine să fie date de pomană de Bobotează 2023.

Citește și: Ce nu este bine sa faci vineri? Tradiții de Bobotează 2023: Multă lume nu știe că este mare păcat dacă faci acest lucru

Bineînțeles, pe lângă alte alimente pe care credincioșii consideră de cuviință să le împartă în această zi.

Citeste si: Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului- kanald.ro

Citeste si: Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro

Citeste si: Mama fetiței lovite cu sania de un bărbat, la Borșa: El râdea, mi-a spus: ce era să fac? Apoi s-a dus înapoi sus, pe pârtie- antena3.ro

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea  „să transpire bănuțul în mâna voastră până ce faceți milostenie”, în sensul că trebuie într-adevăr să-l căutăm pe cel cu adevărat sărac.

Pomana trebuie să aibă, în esență, un caracter de rugăciune către Dumnezeu și de pioasă cinstire a memoriei decedaților, să nu fie prilej de trufie pentru urmași.

Ce se pune pe masă de Bobotează?

În Ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului.

Acest obicei este menit să atragă belșugul și să-i păzească de rele pe toți membrii familiei în noul an.

Pe masă se aşează 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa.

Citește și: Mesaje de Bobotează 2023. Urări, felicitări și imagini cu text de Botezul Domnului

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI