Ajunul Bobotezei, care are loc pe 5 ianuarie 2025, este o zi cu o semnificație profundă în calendarul creștin ortodox. Potrivit tradițiilor românești și învățăturilor bisericești, această zi este dedicată rugăciunii, postului și pregătirii spirituale pentru marea sărbătoare a Bobotezei, care are loc pe data de 6 ianuarie.

Ce spun preoții despre spălatul rufelor pe 5 ianuarie 2025, în Ajunul Bobotezei?

Conform preoților, spălatul rufelor în Ajunul Bobotezei este considerat un gest nepotrivit, întrucât această zi are o semnificație sfântă.

Se crede că orice activitate casnică de acest tip poate fi percepută ca o lipsă de respect față de sărbătoarea care urmează. Ajunul Bobotezei este o zi de vindecare spirituală, iar atenția trebuie să fie canalizată către participarea la slujbele religioase și pregătirea apei sfințite, cunoscută drept Agheasma Mare.

Se spală rufe azi, 5 ianuarie 2025, în Ajunul Bobotezei?

Se spală rufe azi, 5 ianuarie 2025, în Ajunul Bobotezei?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bătaie la telegondola din Poiana Brașov. Un turist l-a lovit în cap cu schiurile pe altul care n-a vrut să-l lase în față la coadă- antena3.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu peste 30.000 de români care au vrut să treacă granița, după intrarea României în Schengen- stirileprotv.ro

Citește și: Se spală rufe până la Bobotează 2025? Iată ce spun tradițiile românești

De ce este interzis spălatul rufelor?

Tradiția spune că apa folosită la spălat ar putea „spurca” apele naturale, întrucât acestea urmează să fie sfințite de preoți în ziua de Bobotează.

Această credință este adânc înrădăcinată în cultura populară românească, unde apa joacă un rol central în ritualurile de binecuvântare.

Citește și: 6 și 7 ianuarie 2025, zile libere pentru toți angajații. Ce sărbătorim în aceste zile sfinte

Ce trebuie să facem în Ajunul Bobotezei?

Preoții recomandă ca ziua de 5 ianuarie să fie dedicată rugăciunii și pregătirii spirituale.

Tradițional, în Ajunul Bobotezei se ține post negru sau aspru, iar gospodinele pregătesc bucate specifice, care vor fi binecuvântate în ziua următoare. De asemenea, este momentul potrivit pentru a participa la slujbele religioase.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si