Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a lansat, luni 6 ianuarie, un avertisment cu privire la metapneumovirus, cunoscut sub prescurtarea HMPV.
Citește și: Boala X, în atenția medicilor de la OMS. "Nu se cunoaşte cauza acestei boli", spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Mesajul cunoscutului medic din Iași vine ca urmare a numărului tot mai mare de cazuri de HMPV în nordul Chinei, care a ridicat temeri privind riscul unei alte pandemii asemănătoare Covid.
Potrivit The Guardian, cazurile de HMPV au crescut în nordul Chinei, în special în rândul copiilor, potrivit autorităților locale.
Centrul de control al bolilor (CDC) al țării asiatice a avertizat oamenii să ia măsuri de precauție în ceea ce privește sănătatea și igiena, dar a respins, de asemenea, afirmațiile online privind spitalele copleșite și temerile unei alte pandemii asemănătoare Covid.
Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru despre metapneumovirus
Metapneumovirusul este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare, spune medicul ieșean, iar în general provoacă infecții ușoare, autolimitate ce se rezolva în 7 zile.
Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincitial și gripa. Prevenția este cel mai important aspect, ca și în cazul celorlalte infecții respiratorii.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un aristocrat britanic cade de la etaj și moare. Iubita și fiul lui și-au declarat război și scot la lumină secretele familiei- antena3.ro
Citeste si: Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați- stirileprotv.ro
Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat trei lucruri pe care le consideră importante despre metapneumovirusul (MPV):
1. Nu este un virus nou. Este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincitial și gripa.
2 Nu ar trebui să vă faceți griji. În general provoacă infecții ușoare, autolimitate ce se rezolva în 7 zile. Cei grupele de risc (vârstele extreme și la cei care sunt imunocompromiși (pacienți oncologici, medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente) pot prezenta în 5-15% forme clinice severe și complicații.
3. Prevenția este cea mai importantă și include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută.
Care sunt simptomele în cazul HMPV
Medicul ieșean a descris și principalele simptome ale îmbolnăvirii cu metapneumovirus, cunoscut sub prescurtarea HMPV.
1. Reprezintă o cauză comună de îmbolnăvire în lunile mai reci (este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența!!! dar nu este ceva pentru care pacienții sunt testați în mod obișnuit).
2. Virus cunoscut din familia Penumoviridae care 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭ă 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟎𝟏.
𝐂𝐮 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚, 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐨𝐯𝐞𝐳𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳ă 𝐜ă 𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬𝐮𝐥 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫ă𝐬𝐩â𝐧𝐝𝐢𝐭 𝐜𝐞𝐥 𝐩𝐮ț𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟗𝟓𝟖.
3. Se răspândește în principal prin contactul apropiat cu o persoană infectată dar și prin atingerea suprafețelor contaminate.
4. Perioada de incubație este de patru până la șase zile.
5. Provoacă 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞 𝐮ș𝐨𝐚𝐫𝐞, asemănătoare răcelii (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile) dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la
grupele de risc.
Citeste si: Monica Odagiu, confesiuni la aproape 2 ani după tragicul accident în care a fost implicată. „Nu doresc asta nici celui mai mare dușman al meu. Am coșmaruri când visez incidentul.”- kfetele.ro
Citeste si: Nicoleta Voicu, copleșită de greutăți după ce s-a mutat la țară pentru a-și îngriji mama bolnavă: ”Cele mai grele trei luni din viața mea”- radioimpuls.ro
Citeste si: Ce spune Mircea Badea despre Porsche-ul cumpărat de David Popovici. În online au apărut păreri pro și contra despre decizia sportivului- antena3.ro
𝟔. 𝐌𝐚𝐣𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐨𝐫𝐚 î𝐧 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 ș𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐳𝐢𝐥𝐞.
7. Complicații precum bronșiolita și pneumonia apar la 5-15% din cazuri și pot fi severe, în special la sugari, copii mici, adulți mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Rețineți
1. Aproape fiecare copil va fi infectat cu MPV până la vârsta de 5 ani dar pot apărea și reinfecții la adult.
2. Virusul a fost identificat în mai multe țări-inclusiv SUA și Canada. În 2023 Statele Unite au fost martorii unei creșteri de 11% a cazurilor de MPV.
3. Tratamentul este doar simptomatic și de suport. În prezent nu există o terapie antivirală specifică și nici un vaccin- a mai scris medicul din Iași.