In articol:
O felie de șuncă, un cub de unt și o bucată de pâine alcătuiesc micul dejun al unui român care a avut ghinionul să ajungă într-unul dintre cele mai mari spitale de stat din țară. Prânzul umple stomacul, dar e la fel de anemic în vitamine ca masa de dimineață.
Pacienții își aduc masa de acasă
Ca să mănânce bine, pacienții internați la Institutul Marius Nasta din Capitală ar trebui să-și aducă mâncarea de-acasă.
Altfel, cu 11 lei, cât alocă statul pentru fiecare bolnav internat, n-au cum să mănânce 3 mese pe zi, sănătoase și consistente.
Citeste si: Soția lui Traian Băsescu face primele declarații despre starea de sănătate a soțului său: „Se simte ca...”
Directorul spitalului bucureștean, Beatrice Mahler, spune că scumpirile din ultima vreme au sărăcit de tot meniul bolnavilor și cere majorarea alocației de hrană.
Spitalele din țară fac stocuri de mâncare
De teama scumpirilor, alte spitale din țară și-au făcut stocuri ca-n vreme de război.
Spitalul de Recuperare din Iași a cumpărat din timp conserve și legume pe care le păstrează în depozitele și congelatoarele proprii. Bucătăresele de aici reușesc deocamdată să le asigure bolnavilor un meniu variat, dar nu știu pentru câtă vreme.
Citeste si: Campion mondial la kickboxing, ucis în invazia din Mariupol
Cu toții se gândesc, însă, cu groază la ce se va întâmpla după ce stocurile de alimente se vor termina. O parte dintre furnizori au renunțat deja la contracte pentru că nu mai reușeau să livreze la prețul pe care și l-au asumat la licitație.
Pacienții, cei care plătesc lună de lună contribuția de asigurări sociale de sănătate, se miră că încă mai primesc mâncare de acești bani. Niciunul nu-și poate imagina cum ar putea pregăti 3 mese pe zi cu doar 11 lei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Anunțul cutremurător. O variantă mai periculoasă decât Omicron lovește în următorii doi ani
Ministerul Sănătății caută soluții menite să scoată din foame pacienții din spitale așa că e luată în calcul o majorare a alocației de hrană. Creșterea ar putea fi de la 11, la 20 de lei, în cazul unui meniu destinat pacienților cu probleme mai puțin grave.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.