Parlamentul European anunță că nu va vota bugetul multianual, motivând reduceri de sume pentru anumite programe viitoare și consideră că această tăiere va „submina bazele unei reveniri economice sustenabile”.

Instituția mai arată că propunerea nu stabilește un cadru clar pentru condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Rezoluţia privind mandatul Parlamentului European pentru îmbunătăţirea propunerii de buget în negocierile cu reprezentanţii Consiliului a fost adoptată cu votul unei largi majorităţi a eurodeputaţilor.

Europarlamentarii nu sunt de acord cu tăierile de buget

În textul rezoluţiei care serveşte drept mandat în următoarele negocieri ale finanţării UE, Parlamentul salută existenţa Pachetului de relansare economică, propus de PE în luna mai, însă mulţi eurodeputaţi au criticat „reducerile masive în granturi” şi au cerut o implicare democratică deplină a Parlamentului ca instrument ce „nu oferă doar un rol formal membrilor aleşi în Parlamentul European”, potrivit news.ro.

Citeste si: Orban, despre suma de 80 de miliarde de euro alocată României

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În ceea ce priveşte bugetul pe termen lung al UE, mulţi europarlamentari nu sunt de acord cu tăierile de sume pentru programe, ceea ce „subminează bazele unei reveniri sustenabile”. Programe pentru protejarea mediului, tranziţia digitală, sănătate, tineret, cultură, cercetare „riscă să nu mai aibă finanţare din 2020 în 2021”, iar din 2024, „bugetul UE ca întreg va fi sub nivelul celui din 2020, punând în pericol angajamentele şi priorităţile UE”.

Klaus Iohannis: „Am obținut pentru România o sumă impresionantă”

La finalul summit-ului Consiliului European, care a durat cinci zile, președintele Klaus Iohannis anunța că România a primit 79,9 miliarde de dolari pentru proiectele europene.

Citeste si: Klaus Iohannis a adus azi o veste bună și o veste proastă. "Este foarte trist. Dar tristețea nu rezolvă problema" (VIDEO)

„Tocmai s-a încheiat Consiliul European și am ajuns la un acord. Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România.

Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, declara Klaus Iohannis.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si