Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi!
Buna Vestire 2023. Această sărbătoare are loc pe 25 martie, atunci când este și prima dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Paștelui. Este cea mai importantă sărbătoare din luna martie și are cruce roșie în calendar.
Author: Laura Macovei sâmbătă 25 martie 2023 , 07:50
Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?
În această zi este bine să pui în pragul casei sare și pâine, deoarece, potrivit tradiției, îngerii le vor lua și în schimbul lor, te vor proteja de duhurile rele.
Persoana din casă care se trezește prima în dimineața de Buna Vestire trebuie să pună tămâie pe jar și să înconjoare cu ea toată gospodăria pentru a feri familia de necazuri și duhurile rele.
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce este bine să faci azi?
În această zi, în unele biserici se postește până la ora 17:00 când are loc Sfânta Liturghie.
Creștinii care nu au mâncat și s-au spovedit se pot împărtăși, după care, alături de toată comunitatea bisericii, mănâncă pește.
Se spune că persoanele care gustă din preparatele de pește în ziua de Buna Vestire se vor simți întregul an ca peștele în apă. Totodată, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru că mor peștii.
Se crede că în ziua de Buna Vestire sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an.
Acesta este și motivul pentru care sărbătorii i se mai spune și Ziua Cucului. Este pasărea care anunță venirea primăverii, iar primul cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate. Trebuie să-i găsească pe oameni veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu respectă aceste lucruri nu se vor putea bucura în acel an. Se spune că dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului reprezintă un semn rău pentru persoana respectivă.
Potrivit obiceiului, băieții și fetele întrebau pasărea lucruri de care erau interesați: „m-oi însura/ mărita?”. Tăcerea cucului reprezenta motiv de bucurie pentru cei care întrebau, deoarece se aștepta o căsătorie grabnică, în timp ce dacă pasărea cânta aducea supărare, deoarece fiecare cântat al păsării însemna încă un an de așteptare până la nuntă.