În Iași sunt 169 de adăposturi antiaeriene. Unul dintre ele are aproximativ 100 de metri pătrați și, teoretic, este obiectiv strategic de război. În realitate însă, a devenit spațiu de depozitare pentru locatarii din bloc. Oamenii au adunat aici de la scaune și covoare, până la cauciucuri și televizoare.
Adăposturi pline de infiltrații
Administratorul unuia dintre adăposturi verifică starea acestuia de câteva ori pe lună.
Din cauza instalației vechi de peste patru decenii, infiltrațiile sunt la ordinea zilei, așa că ar fi nevoie de bani pentru reabilitare.
Citeste si: Zelensky, interviu în buncăr
Acesta este, însă, unul dintre cazurile fericite. Într-un alt cartier, triunghiul albastru încadrat într-un pătrat portocaliu, desenat pe zid, ne informează că în acest bloc se află un alt adăpost antiaerian. Mulți dintre locatari n-au intrat niciodată în el, iar de investiții ca să-l întrețină nici nu poate fi vorba.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Unde se ascunde familia lui Putin, în timp ce Rusia bombardează Ucraina. Cei apropriați președintelui se află într-un ,,adăpost nuclear"
Ba mai mult, instalația de ventilare a aerului a fost desființată.
Buncăre lăsate în paragină
Oamenii spun că multe dintre aceste buncăre există doar pe hârtie pentru că, la nevoie, nimeni n-ar avea curaj să se adăpostească în ele.
În cazul în care toate refugiile din Iași ar fi conforme, acestea ar putea adăposti aproximativ 18 mii de persoane.
Citeste si: Ce trebuie sa faci in caz de razboi?
Pe timp de pace, adăposturile civile pot fi folosite și cu altă destinație, dar cu condiția ca în caz de necesitate ele să poată fi eliberate în maxim 24 de ore.
România are, pe hârtie, peste 4.000
de adăposturi de protecție civilă. Cele mai multe, însă, au rămas închise de zeci de ani.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Știrilor Kanal D de la ora 19:00