Close sidebar
Close sidebar

Calendar creștin-ortodox, marți 8 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru toți credincioșii

Calendar creștin-ortodox, 8 octombrie 2024. Sărbătoare importantă azi când credincioșii le pomenesc pe Sfintele Cuvioase Pelaghia şi Taisia. Sfânta Pelaghia era una dintre cele mai frumoase femei din vremea sa și a renunțat la viața de plăceri pentru a se retrage la o mănăstire.

Sorin Negru,

Calendar ortodox, 8 octombrie 2024. Ce sărbătoare este marți - Sfânta Pelaghia 

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox, 8 octombrie 2024. Marți, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe  Sfânta Pelaghia, care a trăit în secolul al V-lea. Ea a fost înzestrată de Dumnezeu cu o frumusețe trupească nemaivăzută și, înainte de a se converti la creștinism, se numea Margareta.

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 octombrie 2024? Sunt prăznuiți ocrotitorii spirituali ai Olteniei

Sfânta Pelaghia era comediantă a teatrului din Antiohia şi înainte de a cunoaşte credinţa creştină ducea o viaţă de plăcere şi desfrânare.

Patriarhul Antiohiei, adunând într-una din zile în cetatea sa un sobor de episcopi, l-a rugat pe unul dintre ei, pe Sfântul Non (din Iliopoli), să rostească celor prezenţi cuvânt de învăţătură.

Pe când vorbea el în faţa bisericii, s-a oprit la uşa locaşului de rugăciune şi vestita comediantă Margareta, înconjurată de un alai mare de tineri şi tinere, îmbrăcaţi în haine scumpe şi purtând brăţări şi inele de aur.

Şi era atât de frumoasă, încât creştinii nu se săturau privind la ea. Toţi episcopii şi-au întors privirile de la ea, în afară de Episcopul Non, care, privind-o îndelung, a spus:

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

„Dumnezeu, în bunătatea Sa nemărginită, Se va milostivi şi de această femeie, lucrul mâinilor Sale. Luaţi aminte la femeia aceasta de la care eu multă învăţătură am aflat. Socotiţi câte ceasuri a zăbovit ea în camera ei, spălându-se şi împodobindu-se la oglindă cu multă grijă, numai ca să se arate mai frumoasă decât celelalte femei. Iar noi, care dorim să fim bineplăcuţi lui Dumnezeu, ne lenevim şi nu ne silim să împodobim păcătosul nostru suflet, nu ne sârguim să-l spălăm cu lacrimile pocăinţei”.

Margareta, auzind acestea, s-a cutremurat şi a făgăduit că-şi va schimba viaţa, scrie Ziarul Lumina.

Bătrânul Episcop Non a botezat-o şi i-a încredinţat-o preacuvioasei diaconiţe Romana să o povăţuiască pe calea cea bună.

Averea pe care o deţinea a împărţit-o servitorilor şi Bisericii, iar la opt zile de la botez a mers în taină la Ierusalim. Aici, s-a retras în pustiu într-o chilie şi a luat numele Pelaghia.

După trei ani de nevoinţe a trecut cu pace în Domnul.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Taisia

Tot pe data 8 octombrie, Biserica Ortodoxă o pomenește şi pe Sfânta Cuvioasă Taisia, care s-a născut în Alexandria Egiptului din părinţi păgâni.

A cunoscut credinţa ortodoxă prin servitorul casei, Teodor, dar, după ce acela a suferit moarte martirică, Taisia a ajuns într-o casă de desfrânare, dusă acolo de mama ei.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul apropiat: "Nu mai vreau lucrul acesta"- radioimpuls.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

Sfântul Cuvios Pafnutie din Tebaida Egiptului a vizitat-o şi prin sfaturile lui ea s-a pocăit pentru păcatele ei. Apoi, s-a retras într-o mănăstire în apropiere de Alexandria, unde s-a nevoit zăvorâtă într-o chilie mică timp de trei ani plângându-şi păcatele.

După ce a ieşit din chilie a mai trăit câteva zile, apoi a plecat în pace la Domnul.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Taisia

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI