Calendar ortodox 11 iunie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă?  Pe data de 11 iunie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Sâmbătă dinaintea Rusaliilor mai este cunoscută sub numele de Moșii de vară. Tot în această zi sunt pomeniți și Sfinții: Vartolomeu și Luca al Crimeii.

Calendar ortodox 11 iunie 2022: Moșii de vară

Sâmbăta morților sau Moșii de vară reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morților, prăznuită de Biserica Ortodoxă în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. 

În ziua Moșilor de Vară, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. 

În trecut, se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor.

Însă, pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

Citeste si: Rusalii 2022. Se spală în aceste zile de sărbătoare? Ce spun preoții

Calendar ortodox 11 iunie 2022. Ce sărbătoare mare este sâmbătă

Calendar ortodox 11 iunie 2022. Ce sărbătoare mare este sâmbătă

Citeste si:  Moşii de Vară 2022: Tradiţii pentru Sâmbăta Rusaliilor

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit tradiției creștine, începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească  pe cei dragi.

Credinţa creştină mai spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. Din acest motiv, rudele celor adormiți trebuie să le facă pomeni în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor.

Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților

În Sâmbăta Morților nu este bine să dormi afară, să mergi la răspântii sau la fântână, pentru că se spune că bântuie morții.

De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. Nu se spală în această zi și nu se muncește.

În trecut, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Se spune că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.

O tradiție străveche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi.

Citeste si: Sărbătoare 11 iunie 2022: Ce sfânt este pomenit în Sâmbăta Rusaliilor?

Calendar ortodox 11 iunie 2022. Ce sărbătoare mare este sâmbătă

Calendar ortodox 11 iunie 2022. Ce sărbătoare mare este sâmbătă

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox? Românii au parte de o nouă mini-vacanţă

Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți.

Potrivit tradiției, ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și, dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Pachetele oferite de pomană trebuie să conțină un vas nou pe care se aşază fructe, plăcintă, mămăligă, caș, ouă, colac. De obicei, se pregătește mâncarea preferată a celor comemorați. Se spune că, în această zi, este bine să se dea de pomană, printre altele, ceapă verde și usturoi, asta pentru ca în grădină să rodească tot ce au semănat gospodarii.

În pachete se mai pune și câte o cană cu „băutură curată” – apă de izvor, lapte sau vin curat. Până nu termină de împărțit pachetele oferite pomană, credincioșii nu au voie să mănânce absolut nimic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si