Calendar ortodox 12 februarie 2023.  Aflați, alături de sărbătoare de duminică, și rugăciune care se rostește în această zi sfântă.

Ce sfânt sărbătorim pe 12 februarie 2023

Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei  este prăznuit pe 12 februarie 2023. Cunoscut ca fiind apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene, acesta se afla printre cei care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi.

Citește și: Calendar ortodox 11 februarie 2023. Ce sfinți sunt cinstiți sâmbătă?

Sfântul Meletie provenea din Armenia și a fost învățat încă de la o vârstă fragedă despre dogmele credinței creștine. Astfel, de-a lungul vieții sale, a fost numit episcop al cetății Sevastia, din Armenia, apoi Arhiepiscop, în scaunul Antiohiei.

Cu toate acestea, din cauza ereticienilor arieni, acesta a fost izgonit și exilat de trei ori.

Înainte de a trece la cele veșnice, în timpul Sinodului, Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei l-a făcut pe Sfântul Grigorie Teologul, patriarh al Constantinopolului, pe Sfântul Vasile cel Mare, diacon și l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Ulterior, Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei s-a îmbolnăvit și a trecut la la cele veșnice. Sfintele sale moaște au fost mutate la Antiohia.

Rugăciune către   Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

Citește și: Sărbătoare 10 februarie 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox!

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cântarea 1, glasul al 8-lea

Irmosul:

“Pe Faraon cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea şi mergea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih:  Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând înaintea Dătătorului de lumină, cu totul luminat, luminează ochiul cel întunecat al sufletului meu, cu lumina cunoştinţei şi alungă negura patimilor, cu rugăciunile tale; că tu ai îndrăzneală ca un ierarh, Preacuvioase Meletie.

Stih: Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce şade în Sânurile Tatălui, Cuvântul Cel împreună Veşnic şi de o Fiinţă cu Cel Ce L-a născut, Însuşi te-a aşezat pe tine propovăduitor al naşterii Sale, ca pe unul ce eşti asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Meletie.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu Dumnezeiască Strălucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase pe Cuvântul Cel Unul-Născut din Tatăl Cel fără de început, Nezidit şi Veşnic, înfruntând pe cei de o credinţă şi de un gând cu Arie, cu Dumnezeiască într-armare.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a  Născătoarei).

Născut-ai Presfântă, Întrupat pe Cel mai înainte Neîntrupat, Cuvântul Cel cu Dumnezeiască Stăpânire. Că numai tu din veac, cu Razele Curăţiei şi cu Frumuseţea Fecioriei şi cu haruri Preacurate te-ai arătat Vrednică întru tot Curată.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si