Procesul soților Ceaușescu, rejudecat la Curtea de Apel. "Să se probeze dovezile pentru genocid, pentru 60.000 de morți"
În urmă cu 35 de ani, în decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu, au fost executați la Timișoara, în urma unui proces rapid în care au fost acuzați de genocid și subminarea economiei naționale. În aceste zile se judecă la Curtea de Apel București un recurs depus de ginerele dictatorului comunist.
Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu are termen de rejudecare chiar în ziua în care dictatorul ar fi împlinit 107 ani. Ziua de naştere a lui Nicolae Ceaușescu este pe 23 ianuarie, şi nu pe 26 ianuarie aşa cum a fost înregistrat în acte.
"Mâine am recurs la dosarul de rejudecare la Curtea de Apel Civilă.
Pentru mine este foarte greu, mâine în ziua în care în urmă cu 107 ani de zile s-a născut Nicolae Ceaușescu. Eu le cer să probeze dovezile pe baza cărora ei au făcut acea condamnare pentru subminarea economiei naționale, pentru genocid, pentru 60.000 de morți ș.a.m.d", a declarat la Antena 3 Mircea Oprean, ginerele fostului lider comunist.
Oprean a vorbit despre dispariția dosarului întocmit inițial, lansând acuzații la adresa sistemului de justiție din România.
Potrivit ginerelui fostului dictator, dosarul ar trebui rejudecat pentru fostul șef de stat, precum și pentru cei „1000 de tineri care au murit” în perioada respectivă.
Fostul ginere al lui Nicolae Ceaușescu le cere magistraților să „probeze dovezile pe baza cărora au făcut condamnarea pentru subminarea economiei naționale, pentru genocid și pentru 60.000 de morți”, cum s-a spus în proces.
Acuzațiile aduse de ginerele lui Nicolae Ceaușescu
Soțul lui Zoia Ceaușescu spune că dosarul inițial al procesului dictatorului Ceaușescu a dispărut și a fost refăcut.
„Dosarul (n.r. din anul 2000) a dispărut, nu mai era. Și atunci a fost condiția ca să refacă dosarul, ca el să aibă în arhivă documentele. O copie, a acestui dosar, unde credeți că se afla? La Dinel Staicu, dacă știţi cine e acest personaj pitoresc, un individ care a fost cu pușcărie de la Craiova...
Deci, cum să ajungă la el un dosar, cumpărat din arhivă? Şi au refăcut acest dosar. Noi am făcut o intervenție pentru că judecătorul, procurorul și grefierul au spus domnule, astea sunt probele, dosarul a fost refăcut.
Nu a fost nimeni din partea familiei ca să fie întrebat sau să fie de acord.
Și au dat dosarul de sentința definitivă, fără să fie vreun apel. Și atunci avocatul a spus că trebuie să facem un apel, că vrem și noi să intrăm la dosarul ăsta.
Bineînțeles că ni se refuză și se respinge acțiunea, că n-avem nicio calitate în refacerea dosarului de acolo. Dar putea să vină doar Zoia, care vezi doamne, trăia în 2004, dar ea nu a primit nicio înştiinţare, unde să facă apel? Ei chiar aşa justifică în motivare că Zoia trăia și că n-a făcut intervenție", a declarat Oprean la Antena 3.