Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi?

Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi? Iată ce sfinți sunt prăznuiți astăzi de Biserica Ortodoxă!

Alina Raducu,

Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi? [Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox 13 august 2021. Vineri, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Tihon de Zadonsk.

Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi?

Astfel, Sfântul Tihon s-a născut în 1724 într-o familie de oameni săraci. Tatăl acesta a murit când el era mic și pentru că trăiau în condiții grele, el merega să lucreze la țărani pentru a-și întreține familia.

Chiar dacă a trăit în sărăcie, Sfântul Tihon a învățat și a ajuns la o școală bisericească, apoi la seminarul din Novgorod, unde a fost numit profesor de retorică.

În aceși ani cât a fost profesor, el se ruga neîncetat la Dumnezeu și citea foarte mult.

Însă, într-o noapte, Sfântul Tihon a văzut pe cer o lumină puternică și apoi și-a dorit foarte mult să se călugărească. 

Deși el ar fi vrut să aibă o viață de monah presărată cu pace și rugăciune, Sfântul Tihon a fost numit episcop la vârsta de doar 37 de ani.

Cu toate acestea, însă, Sfântul Tihon s-a îmbolnăvit de tânăr și s-a retras pe Muntele Zadonsk unde și-a trăit restul zilelor în rugăciune. Acesta nu mai mergea la biserică și rar ieșea din chilie. El stătea și se ruga și medita asupra morții în fața sicriului pe care și-l pregătise.

Calendar ortodox 13 august 2021: Ce sărbătoare e azi? [Sursa foto: creștinortodox.ro]

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

Totodată, cu trei zile înainte de moartea sa, a chemat pe cei apropiați și pe binefăcătorii săi și le-a zis, arătându-le crucea: „Mă voi ruga Domnului pentru voi toți”, a cestea fiind ultimele sale cuvinte, iar trei zile după aceea, el a adormit întru Domnul, la vârsta de 59 de ani.

Calendar ortodox 13 august 2021. Rugăciunea către Sfântul Tihon de Zadonsk

"Condacul Sfântului Ierarh Tihon

Fecioara astăzi...

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înşelăciunii ai surpat şi pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

Canon de rugăciune către Sfântul Tihon

Tropar Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, glasul 1:

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si: Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?

Cântarea 1, glasul al 4-lea:

Irmosul:

Pe Voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii îneacă-i. Că ţie, ca într-o alăută, întru omorârea trupului, să-ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce stai lângă scaunul lui Dumnezeu, purtând cunună ca unul ce ai vieţuit pe pământ cu cuviinţă şi eşti luminat cu lumină neînserată, luminează-mă inima şi cugetul, ca să laud viaţa ta cea întocmai cu îngerii, Fericite Părinte Tihon.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Odrăslind sfinţit din rădăcină lăudată şi fericită, cu adevărat te-ai arătat ca o ramură plină de bună rodire şi de credinţă şi de nădejde, de dragoste şi de darul minunilor celor preaslăvite, de Dumnezeu insuflate.

Citeste si: Rugăciune pentru Postul Sfintei Marii: Trebuie să o rosteşti în fiecare dimineaţă până pe 15 august

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Prin ostenelile sihăstriei şi prin rugăciunea cea neîncetată omorând patimile cele ce omoară sufletul, te-ai adus pe tine însuţi jertfă curată şi deplină lui H ristos, Cel Ce S-a jertfit pentru noi, părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce ai născut pe Hristos din curate coapsele tale, Prea Curată, ne-ai ridicat pe noi, care am fost căzuţi în prăpastia care duce la pieire; ci ca Una ce ai îndrăzneală, roagă-L pe Dânsul, să ne izbăvească de primejdii pe noi robii tăi. Amin".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI