Calendar ortodox 13 decembrie 2022. În fiecare an, pe data de 13 decembrie,  Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Dosoftei.

Sărbătoarea este marcată cu  cruce neagră în calendarul creștin-ortodox și este dezlegare la pește!

Calendar ortodox 13 decembrie 2022.

Calendar ortodox 13 decembrie 2022: Ce sărbătoare este marți?

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 13 decembrie 2022: Sfântul Ierarh Dosoftei

Sfântul Ierarh Dosoftei  s-a născut în anul 1624 la Suceava, iar la Sfânta Taină a Botezului a primit numele de Dimitrie.

A studiat la început acasă și la Iași la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat pe vremea domnitorului Vasile Lupu. A mers după să studieze spre Liov, la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a învățat limba greacă, latină, slavona bisericească și polona, devenind unul dintre poligloții din acea vreme. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, unde a primit numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales și hirotonit Episcop de Huși, apoi Episcop la Roman, iar în anul 1671 a fost numit Mitropolit al Moldovei.

Citește și: Calendar ortodox decembrie 2022: Cele mai importante sărbători din ultima lună a anului

De-a lungul vieții sale a trudit neîncetat pentru slujba poporului român și a limbii românești. Pe vremea mitropolitului slujbele se țineau în limba greacă sau în slavonă, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea. Una dintre preocupările sale a fost aceea ca poporul să înțeleagă ceea ce se vorbește în biserică: „sa-ntaleaga tot spasenia lui Dumnedzau cu intreg inteles”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea. A fost primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbe religioase, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în limba română al unor cărți din literatura dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente si inscripții, potrivit creștinortodox.ro. Mai este cunoscut drept o personalitate din viața culturală și spirituală românească și pentru traducerile sale făcute din literatura patristica și munca contribuția lui la formarea limbii românești. 

Citește și: Pe ce dată vine Moș Crăciun în 2022? Povestea completă a bătrânelului care lasă cadouri sub brad și îi bucură pe cei mici

În 1686, în urma campaniei de retragere în Moldova, soldații polonezi l-au luat cu ei ostatic pe Mitropolitul Dosoftei care a rămas în exil până acesta s-a dus în Împărăția Cerurilor. S-a stins din viață pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew, Ucraina.

Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat după ce a fost aprobat de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a avut loc în data de 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc pe 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro

Astăzi mai sunt prăznuiți și:

  • Sfântul Gherman de Alaska;
  • Sfinții Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest;
  • Sfânta Muceniță Lucia fecioara;
  • Cuviosul Arsenie cel din Latro;
  • Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârșit.
  • Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei.

Calendar ortodox 13 decembrie 2022.

Calendar ortodox 13 decembrie 2022: Ce sărbătoare este marți?

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată calendarul ortodox  pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 MA treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

Citește și:  Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si